Четвъртък, Октомври 01, 2020

Скандалът с изтеклите лични данни на около 5,1 млн. български граждани от системата на Национална агенция по приходите (НАП), стресна администрацията на Районната здравна инспекция в столицата (РЗИ-София). От там разпратиха до всички лечебни заведения писмо с указания за незабавно пристъпване към неотложни мерки за подобряване на информационната сигурност.

Препоръките са синтезирани в 11 точки и налагат да се провери каква организация е създадена за осигуряване на защита на информацията, да се извърши инвентаризация на всички материални активи, свързани с обработката на информацията, както и да се извърши актуализация на системиото програмно осигуряване.

Препоръките на РЗИ-София включват още за всяко устройство да се създаде технически паспорт с подробно описание на всички компоненти, включително хард дискове (в този паспорт да се отбелязват всички промени, подменени или добавени части, ремонти и т. н.) и да се извърши преглед на всички използвани програмни системи - за документооборот, заплати, други; каква информация се обработва, къде се съхранява, на кого се предава и кой има достъп до програмите и данните.

Най-строги от столичната РЗИ са към антивирусната защита. В писмото с указания за затягане на сигурността е описано да се създаде ред за актуализация на антивирусните програми и да се обърне специално внимание при работата с електронната поща (да не се отварят писма от непознати адресати, със съмнително и неясно съдържание и т. н.). Служителите са задължени да не се посещават електронни страници, които не са свързани с преките им задължения и да бъдат обучени как да реагират при съобщение за вирусна атака.

Категорично се забранява използването на собствени запаметяващи устройства, посещаване на електронни страници, несвързани с изпълнението на задълженията от служителите, слушане на музика, гледане на филми и видеа, инсталирането на неодобрени от ръководството софтуери, нерегламентирана промяна в конфигурациите на компютрите.

„При необходимост да се предприемат и други необходими и възможни действия, съгласно предоставената Ви компетентност. За изпълнението на мерките да се изготвят отчетни документи, като протоколи, декларации и др.“, допълват в писмото си от РЗИ-София.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up