Неделя, Август 18, 2019

През 2017 г. Медицинският център в Бостън (БМЦ)  започна да експлоатира ферма с площ от 2658 квадратни метра на покривната тераса, за да снабди кухнята на болницата с пресни продукти.
Фермата отглежда над 25 сорта и произвежда мед от два кошера. Той разчита на един фермер на пълен работен ден, на един асистент на непълно работно време, на пчелар и на доброволци от болницата, които да помогнат с грижите за фермата.

През първия си сезон фермата произвежда повече от 5200 паунда продукция - билки и зеленчуци.

Фермата „ми се стори наистина интересен, уникален начин за справяне с продоволствената несигурност сред (пациентите), като същевременно предоставя екологични ползи”, казва Авива Мускус от  Училището по обществено здраве на Харвард в Бостън.

bostonhospitalfarm

Въпросното лечебно заведение обслужва предимно пациенти с ниски доходи и такива в напреднала възраст.

 Лекарите от първичната медицинска помощ на болницата, вече могат да предоставят на пациентите, които са затруднени финансово, с безплатна храна за домакинствата си.

Останалата част от продукцията на фермата е разпределена в кухнята на болницата, която се използва за хранене на пациенти и за приготвяне на храна за кафенето.

Фермата на покрива също доведе до други инициативи. Училищната кухня на БМЦ вече разполага с безплатни курсове, които използват прясната продукция от фермата, за да научи служителите, пациентите и техните семейства как да приготвят здравословна храна.

„БМЦ оперира извън традиционния модел на болницата“, каза Мусикус пред Ройтерс. "Вместо само да лекуваме медицински проблеми, активно се стремим да се справяме с причините за тези медицински усложнения."

Този земеделски модел “може да бъде възпроизведен от други организации, които имат за цел да облекчат продоволствената несигурност, да насърчат здравословното хранене и екологичната устойчивост”.

"Вярвам, че това може да се дублира във всяка болница с големи размери, просто трябва да се идентифицира пространството и да се разбере, че въздействието върху обществото като цяло е много по-голямо от всяко потенциално спестяване на разходи", каза  Давид Мафео, старши директор на Услуги за поддръжка в БМЦ.

Фермата на покрива спетява на болницата около 10 000 долара, които иначе биха платили на външни доставчици.

Растенията също така помагат на БМЦ да намали своя въглероден отпечатък и да украси имиджа си, което спомага за привличането на повече дарители.

Оперативните разходи за фермата възлизат на около 50 000 долара годишно, сума, която BMC възнамерява да финансира чрез дарения и безвъзмездни средства. В болницата се проведе набирането на средства за покриване на началните разходи.

Кейт Соммерфелд, президент на социалните детерминанти на здравето в болничния оператор ПроМедика, заяви, че една от болниците в Мичиган в Промедика също управляват ферма.

„Знаем, че между 40% и 60% от индивидуалното здраве се определя от неклинични фактори. Затова е важно здравната индустрия да работи над  фактори, които влияят и стимулират здравето като достъп до храни и жилища. Работата, която БМЦ прави, подчертава тази еволюция ”.

Соммерфелд  вярва, че е все по-важно да се покаже, че такива програми имат стойност извън алтруизма.

„Свързването на тези усилия с това как те всъщност подобряват здравните резултати и намаляват разходите, като същевременно създават устойчив бизнес модел, особено когато маржовете са тесни, е постоянно предизвикателство“, каза тя.

Източник: Reuters

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up