Вторник, Юли 07, 2020

В БОЛНИЦАТА

Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че за туризмът мярката за подпомагане 60/40 ще се промени на 80/20. Могат да се възползват и хора, които са наети от 1 юни, няма допълнителни ограничения и за тези, които са свързани със сезонния характер на сектора", добави тя. Допълнително за сектора са отделени 50 млн. лв. по линия на програмата за наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. „Всеки работодател, който наеме човек, регистриран в Бюро по труда, ще получава 610 лв., т. е. минималната работна заплата”, посочи Ангелкова.

Цената на Клинична пътека № 104, която е определена за лечение на болни с КОВИД-19 е 618 лева, съгласно НРД 2020-2022. Има още две Клинични пътеки, по които може да бъде отчетено лечението, чиито цени са от същия порядък. Печелят ли болниците от прием на пациенти с КОВИД-19?
Да направим проста сметка. Печалба ще има, ако разходите на болницата за лечението средно на един болен са по-малко от приходите, тоест по-малко от 618 лева. Няма нужда да се влиза в детайлите на разходите, достатъчно е да ги сметнем през броя на пролежаните дни.

От днес 26. Юни, всички болници за активно лечение на територията на гр. София, трябва да имат готовност да приемат и лекуват пациенти с доказана коронавирусна инфекция без да ги пренасочват. В заповедта  на Столична районна здравна инспекция, правят впечатление изискванията към болниците, които са ограничени единствено до това да имат разкрито отделение по интензивно лечение.

Продукти с отдавна изтекъл срок на годност са част от ежедневното меню на лекуващите се в болниците „Пирогов” и „Шейново”, като и в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Скандалните разкрития направиха бивши служители на фирмата-доставчик пред камерата на Нова тв.
Mесо с изтекъл срок на годност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко.

С новите технологии имаме възможност да правим комбинирано изследване (функционално и морфологично), което при нас трае 16 минути. Специална смарт система за дозиране на лъчевото натоварване избира най-ниската доза, с която може да се добие диагностичен образ. По този начин намаляваме облъчването, без компромис в качеството на образа.

Новата техника е връх в т.нар. ендоскопска и лапароскопска урология и хирургия, чиито цели са безкръвните и максимално щадящи пациента операции. Апаратурата значително улеснява и работата на медиците.

Днес отбелязваме Международния ден на доброволното кръводаряване, който тази година преминава под мотото „Дари кръв, направи света едно по-добро място“. У нас през миналата година близо 170 000 души са дарили кръв. От началото на тази година обаче е отбелязан рязък спад на кръводарителите, заяви за „Хоризонт" заместник- генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска:

На вас или на ваш близък предстои лечение в болница? В страната има над 300. Коя от тях ще изберете за лечението си? Най-голямата, най-близката или препоръчаната от съседката?
В Интернет вероятно ще намерите различни мнения на различни места. Кое от тях, обаче е достоверно? Кой ви гарантира, че случайно намерените отзиви са достоверни и честни?
Ще питате познат лекар? Това, че ви е близък, не го прави автоматично добър в професията, а и да е такъв, в колко от медицинските специалности ще намерите близки?

Лекарка от Пирогов е източник на инфекцията с коронавирус в болница  "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Седмица преди това тя е дала положителен резултат на PCR тест за COVID-19, който направила по собствено желание, съобщи BTВ.
По думите на областния управител на Кърджали, жената първо казала,че не е контактувала с никого. След това постепенно признала.

Log in or Sign up