Събота, Май 25, 2019

Болници

modomcertНай-голямата акушеро-гинекологична болница у нас „Майчин дом" вече е сертифициран референтен център за Балканските държави за прилагането на най-съвременната технология за ранен скрининг на рак на гърдата.

Болниците в малките градове страдат от хрочнична нужда от специалисти. Причините най-често са ниските заплати и лошите условия на труд, комбинирани с огромна натовареност.
Доц. д-р Спас Спасков, който е бивш директор на болница „Пирогов“ и д-р Станимир Хасърджиев, основател и председател на Национална пациентска организация коментират по темата за това колко още лечебни заведения в страната имат нужда от финансова инжекция, за да продължат да съществуват.

12С близо 80% е нараснал потокът от деца на денонощие, които приема „Пирогов“, откакто преди две месеца са открити обновена педиатрична клиника и спешен детски кабинет. Това съобщи директорът на спешната болница проф. Асен Балтов пред bTV тази сутрин.

По неговите думи четирите почивни дни са били тежки за медиците от всички клиники и отделения на „Пирогов“.

 

Не е ангажимент на "Бърза помощ" да вади кърлежи, съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна.
"Имаше такъв прецедент миналата година. Но знаете, че към всяко ДКЦ има дежурни общопрактикуващи лекари и може хората да се обърнат към тях за помощ", заявиха още от РЗИ. Така че ваденето на кърлежи трябва да става предимно от джипито.

pediatryМедиците от Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев" днес отново излязоха на протест с искане лечебното заведение на получи специален статут. Според тях по този начин финансирането на лечебното заведение няма да зависи само от Здравната каса и средствата, които постъпват за клинични пътеки. Лекарите настояват също така да отпаднат лимитите и да се увеличат трудовите им възнаграждения, а уверенията на здравното министерство, че нов статут ще има след две години, когато стане готова новата детска болница, просто не ги удовлетворяват.

Д-р Антон Владимиров, педиатър в специализираната болница, заяви пред БНР, че за момента няма индикации за промяна в позицията на здравните власти, което означава, че на 10 май отново ще има протест.

Многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Свети Наум“ организира безплатни прегледи за пациенти с треперене на крайниците в последната седмица на месец май.
Консултациите ще се извършват в периода 27-31 май в Клиника за двигателни нарушения за лечение на Паркинсонова болест в лечебното заведение.

MZМинистерството на здравеопазването е изпратило чрез РЗИ указание до всички лечебни заведения, в които се извършва диагностика и лечение на онкологични заболявания. В него се посочва, че поради спиране на доставките на технециеви генератори, пациентите с онкологични заболявания, нуждаещи се от изследване за наличие на метастази, трябва да бъдат пренасочвани към изследвания с ПЕТ скенер или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), информираха от пресцентъра на ведомството.

Министерството на здравеопазването е имало договор за осигуряване на технециеви генератори с фирмата „Новимед Фарма“ ЕООД, сключен на 31.05.2018 г. Фирмата е единствен вносител на този тип генератори за България и към момента има недоставени количества в изпълнение на договора с МЗ. Въпреки проведените срещи с управителя на компанията и уверенията му, че остатъчните количества по договора ще бъдат доставени в лечебните заведения, това не се случи, поясняват от МЗ.

 

Благодарение на модерните технологии досадното чакане пред лекарския кабинет вече е мираж. С дигиталната платформа можем да свършим куп други неща, вместо да си губим времето, чакайки ред пред кабинета на лекаря. Само с няколко кликвания на телефона или върху компютърната мишка, можем да си запазим час при специалист. Това става възможно благодарение на сайта Superdoc.bg, който събира на едно място лекари от цялата страна. Търсачката пък ни дава възможност да търсим специалистите според тяхната сфера и населено място. Платформата е разработена с филтри, чрез които можем да селектираме само специалисти, които работят със здравната каса или други, които преглеждат и деца, дори има опцията да изберем пол на лекаря. 

boln koridorНа последното си заседание общинските съветници от Комисията по здравеопазването към Община Варна взеха решение да се пристъпи към обстоен експертен анализ за състоянието на Очната болница, който трябва да бъде готов в най-кратки срокове, съобщи БНР. Екип от експерти, посочени от Община Варна и Медицинския университет ще направят одит и оценка на сградата и на земята под нея. Те трябва да определят също колко средства са необходими за цялостен ремонт на болницата, за да придобие тя нов облик и да стане привлекателна за пациентите. На базата на този анализ ще се вземе решение какви стъпки ще бъдат предприети в бъдеще за статута и развитието на лечебното заведение.

Според доклада на новия управител проф. Христина Групчева причините за тежката ситуация се коренят в намаляването на оборотите по клиничните пътеки с 25%, напускането на водещи специалисти и недобрата организация на работа.

Log in or Sign up