Неделя, Ноември 01, 2020

От НСЧБ  са категорични, че частните болници са готови да поемат риска и да продължат да се грижат за всички пациенти, търсещи медицинска помощ - както тези с COVID-19, така и тези с всяко друго заболяване, изискващо лечение.

„Ние сме учени да помагаме на всеки, който има нужда, и не можем да делим хората в зависимост от болестта“, завяват още от НСЧБ. Оттам допълват, че не подценяват коронавирусната инфекция, но като професионалисти знаят добре, че ако се спрат наблюдението, контролът и лечението на болните, особено на тези с тежки хронични заболявания, последиците за болните - трайна инвалидизация и смърт, ще са несравнимо по-тежки в сравнение с тези от COVID-19.

Пациентите с коронавирусна инфекция, които са настанени в общинската болница във Велики Преслав ще бъдат преместени в други лечебни заведения. Това стана ясно на Общото събрание на болницата, в която липсва достатъчно медицински персонал и имаше масово подаване на заявления за напускане и отказ за работа в Covid сектора.  

Невъзможно е да се лекуват болни с коронавирус, защото няма персонал, заяви кметът на Велики Преслав Янко Йорданов:

Върховният съд на Полша забрани абортите по почти всички причини. Магистратите постановиха, че прекъсването на бременността, дори и при тежки дефекти на плода, противоречи на конституцията. Законът за абортите в страната е един от най-стриктните в Европа, но сега решението означава, почти тотална забрана.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е взела решение за установяване на конфликт на интереси по отношение на д-р Жеко Чешмеджиев, управител на МБАЛ – Велинград, съобщиха от Комисията. Болницата е общинско дружество, а освен нея Община Велинград е едноличен собственик на капитала и на друго здравно заведение – „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД.

Дарителска кампания „Първа помощ за първа линия“ стартира ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. Събраните средства ще бъдат предназначени за подпомагане на лекари и медицински сестри, работещи в звеното за лечение на пациенти с COVID-19 към Клиниката по инфекциозни болести. Целта е да се осигури допълнителен финансов стимул на служителите, които поемат най-тежките дежурства, обявиха от УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

Директорът на Пирогов проф. Асен Балтов призна в ефира на БТВ тази сутрин, че 61 души от персонала на болницата са заразени с Ковид през последните два дни, а още 60 пациенти са били „заразени в средата“. Той си обяснява масовото заразяване на медици с това, че болницата обслужва спешни пациенти и че част от лекарите и сестрите не били много стриктни в носенето на предпазни средства и освен това било „дифузно разпространение“ на вируса.

Критичната ситуация в Шуменската болница не е преодоляна, въпреки че лечебното заведение има възможност да открие още легла за пациенти с коронавирус. Големият проблем е, че липсват медици, които да лекуват увеличаващия се брой на пациенти. Сред тях са и лекари. Над 80 пациенти с доказан коронавирус има в момента в болницата. Сред пациентите има и бебета. Обособени са три големи и два по-малки центъра за лечение на инфекцията.

В отворено писмо до институциите ръководството и пероналът на МБАЛ Централ Хоспитал поставя въпроси, касаещи организацията на работа и лечението на пациенти в с COVID-19. Публикуваме го без редакторска намеса:

"Уважаеми дами и господа,

Обръщаме се към вас с конкретни въпроси във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в държавата и в областта. Те са следните:
1. Кога ще бъдат затворени дискотеки, барове и всички увеселителни заведения и публични места, където има струпване на голям брой хора в Пловдивска област и е невъзможно да се спазва физическа дистанция между посетителите?
2. В началото на пандемията беше оповестено, че държавата е закупила 200 респиратора. Как са разпределени и къде?

Капацитетът на "Пирогов" за приемане на болни от коронавирус е изчерпан. Това заяви пред Нова телевизия директорът на спешната болница проф. Асен Балтов. РЗИ е уведомена, през тази седмица ще се задейства и план за овладяване на ситуацията, обясни той.В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите - 68 случая, от които 4 са в реанимация, каза той.

Log in or Sign up