Понеделник, Март 25, 2019

Болници

grudevНационалното сдружение на частните болници проведе годишното си отчетно изборно събрание. Събранието избра нов състав на Управителния съвет и прие промени в Устава. Председател на съвет за следващите две години ще бъде собственика на пловдивската болница Тримонциум Красимир Грудев.
Той е е завършил СУ „Климент Охридски” – специалност „Философия” (1981г.) Преподавател по философия е последователно в ВМИ „И. П. Павлов” – Пловдив (1983 – 1985), СУ „Климент Охридски” (1985 – 1988), ПУ „Паисий Хилендарски” (1988 – 1992).

pregРодилното отделение на общинската болница в Дупница няма да се закрива, обяви днес председателят на Общинския съвет Емил Гущеров, който свика извънредна среща по създалата се ситуация в здравното заведение.

АГ отделението е натрупало около 60 хил. лева задължения, имаше и кадрови проблеми, които ще бъдат преодолени.

judge1Собственикът на лечебни заведения "Медика" в Русе доц. Кирил Панайотов спечели съдебно дело в Окръжния съд за неразплатена дейност по клинични пътеки в УМБАЛ „Медика“ на обща стойност 945 780 лв. плюс лихвите и разноските по делото, съобщи вестник „Утро“. Сумата се отнася за периода от месец март до месец юни 2015 г., уточнява изданието. Решението на русенските магистрати може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Велико Търново.

 По думите на доц. Панайотов това е само едно от делата, които се водят срещу НЗОК за неразплатена дейност през 2015 г. Преди седмица Окръжният съд в крайдунавския град постанови решение в полза на Физиотератевтичната болница „Медика“ за над 100 000 лв. плюс лихвите и съдебните разноски за неразплатена лечебна дейност по клинични пътеки за същия период на 2015 г.

boln koridorОперационните сестри в МБАЛ-Добрич са подали молби за напускане, което означава, че след 25 март, когато изтича срокът на предизвестията им, хирургичната дейност на лечебното заведение може да спре, съобщи dariknews.bg. Това ще се случи, ако не се приеме искането им за по-високи възнаграждения.

Според лекари от болницата опасносттта операционните да останат без сестри е напълно реална и поставя в риск работата на няколко отделения - хирургичното, неврохирургията, ортопедията.

неделчо тотевВсе още обещаните от държавата 18 милиона лева за общинските болници не са постъпили в здравните заведения, казаха за "Хоризонт" от Сдружението на общинските болници, откъдето очакват отговор от здравното министерство за това кога точно ще бъдат преведени средствата, съобщава репортерът ни Гергана Хрисчева:

Има само писмено уведомление колко ще получи всяка болница, каза Неделчо Тотев

555707Мизерия в родилното отделение. Запечатаха стая и тоалетна в АГ болница в Сара Загора след сигнал в рубрика ни „Моята новина". Екип на NOVA отиде на място, за да провери при какви условия се раждат децата там. Падаща мазилка, счупени тръби, мръсни тоалетни и липса на топла вода. Такива стаи посрещат родилките в Стара Загора.

legloПациенти въстанаха срещу условията в пловдивска болница. Снимки, направени от Дафина Филипова показват в какви условия се лекуват болните в клиниката по неврохирургия към Университетска МБАЛ "Свети Георги" „Свети Георги” в Пловдив. Нейният баща е пациент там.

На неговото шкафче е било оставено шише с предписание да се приема три пъти на ден. Човекът е с инсулт и епилепсия и частична загуба на краткотрайната памет. Той пресмята, че трябва да пие по 11 хапчета на ден. Дафина и нейната майка обясняват ситуацията на сестрите и се разбират те да му дават лекарствата в определените часове.

„Най-възмутена съм от отношението и непрофесионализма на санитарите и на медицинските сестри. Безкрайно съм доволна от лекарите, които приеха баща ми. Искрено съм им благодарна, но последващото лечение също е важно”, коментира Филипова.

madan hosp rentgТурските общини Пендик и Зейтин Бурну заедно със Съюза на турските общини закупиха и дариха нов дигитален рентгенов апарат на общинската болница в Мадан.  
Новата апаратура е на стойност 74 000 долара. Тя вече функционира в отделението за Образна диагностика.
На церемонията по този повод в Мадан са били Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани, главния секретар на Съюза на турските общини Д-р Фахри Солак, заместник-кмета на община Пендик Сами Дивлели, Ерхан Караташ – общински съветник, депутатът Хайри Садъков, зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров, председателят на ОбС в Мадан – Бехчет Сираков, общински съветници и други.
„Благодаря, че откликнахте на нашия призив, с което отново  доказахте, че носите големи сърца и сте съпричастни към нашата цел – Мадан да притежава  най-добрата общинска болница в региона“, обърна се към дарителите кметът на Мадан Фахри Молайсенов

lekar goliamaЛекарите и медицинският персонал във варненската очна болница подадоха оставки. Лечебното заведение е общинско. Д-р Добрин Бояджиев, един от младите лекари в Очната болница, смята, че през XXI век офталмологията се нуждае от модерна апаратура.

„Условията на работа не отговарят на съвременните изисквания за добра лекарска практика в Европа и света, материално-техническата база е отвратителна”, коментира медикът. Д-р Лиляна Мирчева работи там от създаването на болницата.

„За тези 40 години в тази общинска сграда, освен смяна на една дограма и на парно, нищо друго повече не е направено”, заяви тя пред БТВ. В отделението, където са лежащо болните, дограмата не е сменена. Покривът тече и изронва мазилката над леглата.

Log in or Sign up