Вторник, Октомври 27, 2020

apteka200Над 2100 аптеки от общо 3600 в страната са свързани с националната система за верификация на лекарствата и тя работи стабилно. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев при изслушване по темата в парламента.

 

 

Той опроверга твърденията, че въвеждането на системата е финансово непосилно за аптеките. 2400 от тях имат договор с НЗОК, т.е. работят с компютри и специализиран софтуер и трябва да закупят само четец на стойност между 180 и 200 лева и да платят еднократно 50 лева за свързване със системата, обясни министърът от парламентарната трибуна.

"Единичните случаи, при които аптека функционира без интернет и компютър, цената, която трябва да бъде заплатена за въвеждане на системата за верификация, е между 1500 и 2000 лева – като еднократен разход".

 

Кирил Ананиев не отрече, че през преходния период до пълното въвеждане на системата е възможно да има технически затруднения поради включването на нови потребители към нея, но припомни обещанието на здравното министерство, че ще има 6-месечен гратисен период, пред който на аптеките няма да бъдат налагани санкции.

 

„Няма да се налагат санкции и глоби на аптеки във връзка с въвеждането на системата за верификацията на лекарства за период от поне 6 месеца. През това време ще се тества системата и ще се анализират всички казуси и проблеми във връзка с нейното прилагане.

 

Допълнително, на сайта на МЗ и на Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ са достъпни указания за прилагане на системата, както и инструкции как да се реагира в случай на проблеми. Целта е да не се отказва предоставяне на лекарства и да не се затруднява обслужването на нито един пациент в аптеките“, заяви министър Ананиев.

Той категорично опроверга и информацията, че над 700 аптеки са се включили в националния протест срещу системата за верификация на 20 февруари. По думите му, едва 38 аптеки със сключен договор с НЗОК са уведомили, че на този ден няма да работят.

Министър Ананиев припомни, че от учредяването си преди 3 години Сдружение „Българска организация за верификация на лекарствата“ (БОВЛ) е участвало с презентации в редица семинари и обучения с представители на всички заинтересовани страни в сектора – производители на лекарствени продукти, притежатели на разрешения за употреба, представители на търговци на едро с лекарствени продукти и паралелни вносители на лекарствени продукти, магистър-фармацевти и работещи в аптеките.

„Убеден съм, че ще изпълним всички изисквания на Директивата. България трябва да спазва европейското законодателство и чрез въвеждането на системата за верификация ще премахнем риска българските пациенти да ползват фалшиви лекарства”, категоричен бе Кирил Ананиев.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up