Сряда, Декември 02, 2020

small vilageБългария да има и "защитени" аптеки, както има защитени училища и болници. Тази идея лансира на пресконференция днес в Стара Загора председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, цитиран от dnevnik.bg.
Идеята му е да има по-специални правила и дори държавни дотации за аптеки в онези населени места, където хората могат да останат без лекарства или вече в нямат лесен достъп до тях.
Предложението изглежда обосновано и с грижа за хората в малките населени места, но дали това е начина? Както е тръгнало накрая всичко в тези места ще бъде „защитено”.
Защитени болници засяга няма. Има защитени училища, които не отговарят на минималните изисквания за ученици и персонал. Дали, обаче са защитени интересите на учениците в тези училища, дали те получават образование, каквото получават връстниците им в незащитените училища?

Фармацевтите не откриват аптеки в малките населени места, а ако имат такива ги закриват, главно защото сметката не излиза. Откриването на аптека е тежка процедура, поддръжката ѝ е скъпа, печалбите ограничени, а фармацевтите не са толкова много, че да могат да отговорят на изискването на закона във всяка една аптека да има един магистър.
Не е ли по-лесно и по евтино, вместо да се пишат нови правила за това, коя аптека и къде да бъде защитена и колко субсидия да се дава и как да се дава, харчи и отчита, да се променят правилата за функциониране на аптеките, така, че сметката да излезе. Например, като се облекчат изискванията за разкриване на аптека, намалят се държавните такси, се разреши и на други, освен магистър фармацевти да разкриват аптеки – например лекари, фармацевти бакалаври, се увеличи частта за аптеките от реимбурсната сума, плащана от НЗОК, се либерализира изцяло пазара на лекарства без рецепта и се повишат надценките на този с рецепта, се либерализира и дистрибуцията на лекарства, се либерализира онлайн продажбата и доставката до дома и така нататък.
Ясно е, че няма да има аптека във всяка махала, но не е и нужно. Ако има добра инфраструктура и хората са достатъчно заможни, ще могат да си вземат лекарства от най-близкото място, където има аптека.
Генерално погледнато, липсата на аптеки, както липсата на лични лекари, на болници е следствие на миграцията към градовете и към Европа. Здравеопазването не е отговорно за обезлюдяването на цели райони и не може само да реши този проблем. Министърът не може да накара насила някой да открие аптека на дадено място. Той може да облекчи и поевтини процедурите, да либерализира сектора, да стимулира предлагането и ако това е съчетано с икономически стимули и по-добра инфраструктура, кой знае може миграцията да смени посоката си.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up