Четвъртък, Януари 21, 2021

katsarov minchev bloomberg drugaСпектърът хора в България, на които се налага да търсят лекарствата си в чужбина, е широк. Самите медикаменти не са скъпи. В повечето случаи те са били регистрирани, след което са дерегистрирани от пазара у нас, най-вероятно заради лошите пазарни и административни условия, които държавата е предоставила. Това каза д-р Стойчо Кацаров, Център за защита на правата в здравеопазването, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.
„Основна причина за липсата на много медикаменти у нас са много високите административни бариери преди пускането на продукт на пазара – сроковете, които се изискват, както и таксите. 15 хил. лв. е таксата за разрешение за пускане на продукт. Ако той струва 3-4 лв., нормално е вносителите да не искат да я заплащат“.

Според Кацаров таксата може да бъде намалена.
„Законът казва, че таксите трябва да покрият допълнителните разходи на администрацията за издаването на подобен документ.... Допълнителните разходи са евентуално заплащането на някои експерти или консумативи. Това няма как да струва 15 хил. лв.“
Още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up