Вторник, Януари 26, 2021

HIV AIDSНов кандидат за ХИВ ваксина от Scripps Research преодолява техническите препятствия, които надграждат предишните усилия на ваксината и стимулират мощно анти-HIV антитяло отговор при тестове върху животни.

Новата стратегия за ваксини, описана в доклад на 23 ноември в "Научни изследвания", се основава на протеина на обвивката на HIV, Env. Тази сложна молекула, изместваща формата си, е известна трудно да се произведе във ваксините по начин, който предизвиква полезен имунитет към ХИВ.
Учените от Scripps Research обаче откриха прост, елегантен метод за стабилизиране на Env протеините в желаната форма дори за различни щамове на ХИВ. Монтирани върху вирусоподобни частици, за да имитират цял ​​вирус, стабилизираните Env протеини предизвикват силни реакции на анти-HIV антитяло при мишки и зайци. Кандидатните ваксини, базирани на тази стратегия, сега се изпитват при маймуни.

"Ние виждаме този нов подход като общо решение на дългогодишните проблеми на дизайна на ваксината срещу ХИВ", казва главният изследовател Цзян Джу, доцент в катедра "Интегративна структурна и изчислителна биология" в Scripps Research.
Копия от Env изследват повърхността на ХИВ; главната им функция е да хващат клетките на гостоприемника и да се пробият в тях, за да инициират инфекция. Тъй като Env играе тази ключова роля при инфекцията и е вирусната структура с най-голяма експозиция на имунната система на заразения гостоприемник, тя е основната цел на усилията за ваксинация срещу ХИВ. Идеята е да се инокулират хората с целия Env протеин или негови субединици, за да стимулират производството на Env-свързващи антитела, с надеждата, че тези антитела ще предотвратят заразяването на ХИВ от гостоприемни клетки при бъдещи експозиции към вируса.

Досега, разбира се, никоя ХИВ ваксина не е ефективна при мащабни клинични проучвания. Много изследователи вярват, че ваксина срещу ХИВ може да работи, ако представя протеини Env на имунната система по начин, който много прилича на формата на Env на истински вирус, преди да е инфектирал клетка. Но правилното представяне на Env беше огромно предизвикателство.

На HIV вируса Env излиза от вирусната мембрана в плътни клъстери от три, наречени тримери, и тези сложни структури приемат радикално различни форми преди и след заразяването на клетките. Изследователите на ваксина срещу ХИВ, въпреки годините и десетки милиони долари експерименти, не успяха да намерят широко приложим метод за стабилизиране на Env тримерите в желаната форма преди инфектиране.
"Разредените досега тримерни стабилизационни решения са работили за няколко щама на ХИВ, но не са били обобщени", казва Жу. "Метастабилността на Env trimer, както го наричаме, наистина е бил основен проблем за дизайна на ваксината, основан на тримери."
Джу, обучен като биофизик, търси по-общо решение на проблема за стабилността на Енв и в един доклад през 2016 г. той и колегите му от Scripps Research съобщават, че модифицирането на кратък, еластичен раздел на Env, наречен HR1, може да направи този трик - Env да остане в пред-инфекцията, "затворена" форма.
В новото проучване той и неговият екип показаха, че тази стратегия наистина работи за Env trimers от различни вируси на ХИВ, които се разпространяват в различни части на света. Този подход на "неразчленен префузионно оптимизиран", както го наричат, дава ЕнВ тримерите, които са стабилизирани в затворена форма и могат да бъдат произведени ефективно с изненадващо малко нужда от пречистване в типовете клетки, които обикновено се използват в производството на биотехнологии ,
"Досега в моята лаборатория направихме тази модификация на Envs от 30 до 40 различни вируса на ХИВ и в повечето случаи тя работи като чудо", казва Жу.
Той и колегите му допълнително оптимизираха стратегията си за ваксини, генетично свързвайки стабилизираните тримерни Env, до 60 наведнъж, към отделни наночастици, които наподобяват глобуларната форма на цял вирус. По този начин молекулата на ваксината, въпреки че е изкуствена и липсва генетичен материал за вирусна репликация, изглежда, че имунната система много прилича на истински нахлуващ вирус и стимулира по-силна реакция.
При мишки, Джу и неговият екип откриха, че в рамките само на осем седмици образец на ваксина за наночастици Env-on-nanoparticles предизвиква антитела, които в лабораторни тестове успешно неутрализират естествено циркулиращия щам на ХИВ - тип, който преди това ваксините кандидати не са успели да постигнат.
"Това е първият път, когато някоя кандидат-ваксина срещу ХИВ индуцира желания тип антитяло-отговор при мишки", казва Джу. Подобно безпрецедентни резултати се получават при зайци, което показва, че подходът, основаващ се на наночастиците, очевидно е по-добър от използването на изолирани Env протеини - той предизвиква значително по-силен отговор и много по-бързо.
По-нататъшни тестове са в ход в 24 маймуни в Националния институт на здравеопазването, финансиран от Southwest National Primate Center в Сан Антонио, Тексас.
Джу и Scripps Research са лицензирали своята технология за ваксинация срещу ХИВ на стартираща компания Ufovax LLC, която спонсорира текущите тестове. "Сега тестваме две кандидати за ваксини на базата на тримери от Env от различни щамове на ХИВ, плюс трета кандидат ваксина, която е коктейл от три ваксини, базирани на Env", казва Джи Ли, главен изпълнителен директор на Ufovax. "Смятаме, че този нов подход представлява истински пробив след 30 години изследване на ваксина срещу ХИВ."

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up