Сряда, Декември 02, 2020

nhif drugsНационалната здравноосигурителна каса публикува на своята Интернет страница списък с лекарства, с които да се лекуват болните с автоимунни заболявания. Не си мислете, че те са случайно избрани или са направили услуга на някой производител или вносител. Нищо подобно.
НЗОК е определила през последните 6 месеца кои болните от автоимунните заболявания са се чувствали най-добре и с кои лекарства. Едновременно с това касата е изчислила, кои от тези лекарства имат най-добра „разходна ефективност” - за бюджета е било най-евтино.
Ако един болен се чувства добре с по-евтиното лекарство, няма никаква логическа причина друг болен да не се чувства добре със същата терапия, а да взема по-скъпо лекарство. Изобщо, защо се произвеждат толкова много различни лекарства? Не може ли да се произвежда само едно или две, които са с най-добра разходна ефективност? Защо се пилеят ресурси? Нашата здравна каса, като отговорна институция, не може да си позволи такова нещо. Ето защо тя е определила с кои лекарства да се лекуват всички болни:

Серопозитивен ревматоиден артрит: Infliximab, Tofacitinib, Etanercept, Adalimumab
Псoриатичен артрит:                                      Secukinomab, Etanercept, Adalimumab
Ювенилен артрит:                                                                  Etanercept, Adalimumab
Анкилозиращ спондилит:                                Secukinomab, Etanercept, Adalimumab
Болест на Крон:                                                                      Etanercept, Adalimumab
Улцерозен колит:                                                                    Etanercept, Adalimumab
Псориазис:                                                       Ustekinomab, Etanercept, Adalimumab
Считано от 15 октомври всеки пациент, на който е поставена една от тези диагнози ще може да се лекува с някое от двете(три) лекарства.
Новият подход за определяне на допустимите за употреба от задължително здравноосигурени лица/пациенти е революционен. Касата ще пести не само от лекарствата, но ще спести и от лекари. Отпада изцяло необходимостта да се предписват лекарства. След като така или иначе лекарите не могат да предпишат нищо друго освен определеното от касата, отпада необходимостта, пациентите да ходят на преглед, освен за първоначалното определяне на диагнозата. Няма нужда също от издаване на протоколи и от свикване и заплащане на лекарските комисии.
Позволяваме да предложим на НЗОК да бъде смела, да прояви още повече жизнерадост и дръзновение и да направи следващата крачка. Няма нужда за всяка болест да има по две лекарства(за някои са и три). За какво е това разточителство? При всички случаи едно от двете е по „разходоефективно”. Оставете го само него. Така рискът да стане объркване или някой да си позволи да пие по-разходо-нефективното от двете ще бъде сведен до нула.
Така ще отпадне и необходимостта от аптеки. За какво са ви фармацевти, след като няма как да се сбърка нито опаковката, нито дозата? Пациентите спокойно могат да се вземат лекарствата от РЗОК.
Няма никаква опасност нито сега, нито в бъдеще да се предпишат (отпуснат и заплатят) нови и по-скъпи лекарства, защото няма да са минали през „механизма за определяне на разходна ефективност”. Как обаче да се измери разходоефективността (и съотношението към терапевтичната ефективност) на новото лекарство, след като то не може да се предписва, защото не е включено в списъка? Няма как, следователно няма как да влезе в списъка.
Тази гениална схема има само един проблем. Както е добре известно на пазара може да се появи нов медикамент, който да по-скъп, но може и да се появи такъв, който е по-евтин (например защото е отминала патентната защита). Той също няма как да влезе в списъка.
Следователно, пациентите със Серопозитивен ревматоиден артрит, Псoриатичен артрит, Анкилозиращ спондилит, Болест на Крон и Улцерозен колит завинаги ще се лекуват само с някой от избраните медикаменти. Притежателите на разрешение за употреба да почерпят за гарантиран пазар. НЗОК наистина няма нужда от лекари за да харчи за лекарства. Видно, е че може да го прави и без тях. Още по-лесно щеше да е, ако няма и пациенти. И това може да стане, но трябва малко повече време.
Има и още един по-малък проблем. Гениалната схема е изцяло незаконна. Оценката на здравните технологии, каквото всъщност би трябвало да представлява оценката за разходоефективности съотношението и с терапевтичния резултат е възложено със закон на друг орган – Национален съвет по цени и реимбурсиране и се прави по международно приети правила и методи. Ама кой ти гледа закона!

Хора в дискусията:
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Виктория Чобанова · преди 2 години
    В допълнение към статията. Ако се разгледа пакетът предложения за промени в здравните закони, който се внася със Закона за бюджета на НЗОК, става ясно, че не само ревматичните заболявания и псориазисът ще се лекуват с конкретни медикаменти. Предвижда се всички заболявания да се лекуват по схеми - фармакотерапевтични ръководства - и НЗОК да заплаща само тях. Което на практика означава, че няма необходимост от лекар да назначава лекарствата, когато има утвърдена схема. Достатъчно е пациентът да си свали схемата от интернет и да отиде в аптеката да си получи медикаментите. Лекарите ще могат да се отдадат на заслужена почивка след 18 години унищожителни опити да продължат да лекуват пациентите си въпреки правилата и ограниченията на НЗОК. Това вече няма да бъде възможно. Т.е., необходимостта от лекари ще намалее съществено, което е по принцип добре за институциите, т.к. ще има по-малко дейности за плащане. Единственият проблем, който виждам, е кой ще носи отговорността, ако схемата не е подходяща за конкретния пациент. Това би трябвало да се реши също в здравните закони. Така че - чакаме великите идеи да станат реалност, изписваме лекарства по схемите на НЗОК (нарочно не пиша "лекуваме"), надяваме се повечето пациенти да оцелеят след прилагането на схемите и лекуваме пациентите, които желаят това, в извънработно време и без намесата на НЗОК. Не виждам друго решение. Като цяло, стратегията на управляващите за намаляване на броя на населението в България, с акцент към намаляване на болните и пенсионерите (разходващи обществени средства за лечението си) ще се осъществи много успешно.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    NZOK · преди 2 години
    Не е ли добре да се знае авторът на статията за да не се окаже че има конфликт на интереси?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up