Вторник, Януари 26, 2021

her 2 okЛечението с терапевтична ракова ваксина, насочена към HER2, осигури клинична полза за няколко пациенти с метастатични HER2-позитивни ракови заболявания, които преди това не са били лекувани с HER2-таргетно терапевтично средство, съгласно данни от клинично изпитване фаза I, представено на четвъртата CRI-CIMT - Международна конференция за имунната терапия на рака: Превеждането на науката в оцеляването, проведена на 30-ти септември 2018.

Сред 11 оценяващи се пациенти, които са получили повече от най-ниската доза от ваксината, шест (54%) имат клинична полза. Една пациентка с рак на яйчника има пълен отговор, който трае 89 седмици, един пациент с рак на гастроезофагия има частичен отговор, който трае 16 седмици, а четирима (двама с рак на дебелото черво, едно с рак на простатата и една с рак на яйчниците) имат стабилно заболяване.
"Имунотерапията насочва изключителната специфичност на имунната система за унищожаване на рака, а някои видове могат да имат потенциално по-малко странични ефекти от традиционната химиотерапия", заяви д-р Джей А. Берзофски, ръководител на клона за ваксини в Центъра за изследване на рака, Национален институт по рака, Национални институти по здравеопазване, Бетезда, Мериленд. "Използваме ваксинален подход за генериране на имунен отговор към HER2, който се намира на високи нива и стимулира растежа на няколко вида рак, включително рак на гърдата, яйчника, белия дроб, колоректалния и гастроезофагиалния рак.


"Нашите резултати показват, че имаме много обещаваща ваксина за HER2-свръхекспресиращи ракови заболявания", продължи Берзофски. "Надяваме се, че един ден ваксината ще предостави нова възможност за лечение на пациенти с тези ракови заболявания".
Ваксините на пациентите са персонализирани поотделно от Берзофски и колегите, използвайки собствените им имунни клетки, изолирани от кръвта им. Кръвните извлечени имунни клетки се модифицират по няколко начина в лабораторията. Крайният продукт, който се прилага интрадермално (между слоевете на кожата), съдържа дендритни клетки, получени от пациента, генетично модифицирани с аденовирус за получаване на части от HER2 протеина.
Предклиничните проучвания, публикувани преди това в списанието AACR Cancer Research, показват, че този тип ваксина може да изкорени големи тумори, както и белодробни метастази при мишки.
В частта за повишаване на дозата на клиничното изпитване фаза I пациентите бяха инжектирани с ваксината на седмица 0, 4, 8, 16 и 24 след включване в проучването. Сред шестте пациенти, които са получили най-ниската доза от ваксината, 5 милиона дендритни клетки на инжекция, не е наблюдавана клинична полза. Сред 11-те пациенти, които са получили или 10 милиона или 20 милиона дендритни клетки на инжекция, шест са имали клинична полза.
Нежеланите реакции са предимно реакции на мястото на инжектиране, които не изискват лечение. Не се наблюдава кардиотоксичност.
"На базата на текущите данни за безопасност и клинични ползи, дозата на ваксината е увеличена до 40 милиона дендритни клетки на инжекция и опитът е отворен за пациенти, които преди това са лекувани с HER2-таргетирано лечение, включително пациенти с рак на гърдата" каза Берзофски.
"Придвижвайки се напред, бихме искали да проучим дали можем да увеличим дела на хората, които се възползват от лечението с ваксината, като я комбинираме с терапия с инхибитори на контролни точки", добави той.
Според Берзофски основното научно ограничение на проучването е, че е сравнително малко клинично изпитване фаза I без плацебо контрола. Подходът обаче е достатъчно обещаващ, за да оправдае допълнителни опити.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up