Сряда, Декември 02, 2020

pari lekСкъпоструващите прицелни терапии за лечение на ракови заболявания ще се заплащат само ако постигнат 100% резултат. Тази промяна предвижда да въведе здравната каса догодина, като тя ще бъде сред условията за сключване на договор между НЗОК и съответната фармацевтична компания, която предлага терапията. Това обяви шефката на дирекцията ѝ за лекарствени продукти Галя Кондева, цитирана от 24 часа. Прицелните терапии са единствената възможност за лечение на пациентите с рак, които не се повлияват от химиотерапия. Те са индивидуални, целта на действието им е да спрат растежа на раковите клетки.
Между 20 и 30 000 лв., а понякога и до 100 000 лв. стигат разходите за месечен курс на лечение. Сега без значение дали терапията постига резултат, или не, касата заплаща за лечението. От догодина, ако дадена терапия не постигне 100% от предварително заявения от фарма-компанията ефект, то тя ще връща парите за лечението на съответния пациент.

Условието ще важи за прицелните терапии, които могат да имат измерим ефект. Такива са тези за меланом и рак на белия дроб например.
"При меланома след 3-ия месец на лечение би трябвало да има определен процент редукция на лезията (туморния обем)", дава пример д-р Кондева.
На същия принцип в договорите с фармацевтичните компании ще бъдат разписани очакваните резултати и времето за постигането им. Така ще е ясно и кога ще трябва да се възстановяват суми.
„Промяната ще е в сила от 2019 г., но още тази година НЗОК ще сключи 2 такива договора - именно за меланом и рак на белия дроб“, каза д-р Кондева.
Целта е до всеки болен да достига подходящата терапия, едновременно с това да се оптимизират разходите на касата Бюджетът ѝ за онколекарства тази година е 282 млн. лв., като 75% от тях отиват за прицелни терапии, а оставащите 25% са за стандартна химиотерапия.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up