Вторник, Декември 01, 2020

lekarstvoДиректорът на дирекция "Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане" в НЗОК Галя Кондева заяви по време на семинар, че пациентите със скъпоструваща терапия могат да си получат лекарствата от всяка аптека в страната. Целта е по този начин да се подобри достъпът на пациента до лечение, съобщава БТА. Досега скъпоструващите медикаменти можеше да се получават само на територията, на която са били изписани от лекар.
Близо 14 000 болни се лекуват чрез скъпоструваща терапия. Над 63% от разходите за лекарства са за скъпоструващо лечение. Темповете на нарастване са значителни при разходите за медикаменти за лечение на онкологични заболявания. По думите на Кондева тази тенденция няма как да бъде спряна, но може да бъде оптимизирана. Според нея нарастването се дължи основно заради заплащането на таргетни терапии.

Най-висока средна стойност за пациент на таргетна терапия НЗОК е платила на Александровска болница, на болница "Сердика", на болница "Надежда" и др.
Здравната каса предвижда повишаване на контрола при проследяване на терапиите в онкологията, както и на ефекта от биологичните терапии. НЗОК заплаща 1714 лекарствени продукта, като има договорени отстъпки от цената за 505 медикамента.
Галя Кондева припомни, че отстъпки се договарят само за лекарства, които са "сами" и нямат референти в Позитивния лекарствен списък. Останалите продукти засега не са обект на договаряне. НЗОК заплаща над 3 000 медицински изделия, като за тях не се договарят отстъпки. Касата е сключила договори с 2469 аптеки.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up