Сряда, Декември 02, 2020

drugs handЗа нови правила за предписване на лекарства за злокачествени заболявания, съобщава в репортаж БНТ. Предвижда се протоколите от решенията на комисиите, които предписват терапиите, да се подават електронно. Целта е да се осигури възможност за по-голям контрол на здравната каса, върху разходите за онколекарства.
Голяма част от онкологичните болници в страната разходват лекарствата неефективно, според инспекторите на медицинския одит.
Главният секретар на ИАМО Емил Велчовски дава пример: Разтварят се 450 грама. Съгласно това, което ви е определено от онкологичната комисия са 400 грама. Останалите 50 грама се унищожават. Болниците могат да събират остатъците от медикаментите и да ги прилагат на други пациенти.

Магистър-фармацевт Кръстинка Димитрова от болнична аптека УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ казва: Остатъкът може да се съхранява в рамките на 24 часа в хладилник. Така, че ако има следващ протокол със същото лекарство се използва лекарството.
Д-р Сотир Караниколов - управител на КОЦ-Шумен: Ние съчетаваме лечението на няколко болни със сходна терапия. Приемат се групово, за да може да се използва максимално съответното лекарство.
Здравната каса е взела решение и вече плаща за доза, а не за опаковка от използвано лекарство, казва д-р Страшимир Генев - директор на Дирекция "Болнична медицинска помощ". Това гарантира, че няма да се изхвърлят остатъците.
Онкокологичните мисиите вече ще подават по електронен път протоколите с решенията за назначаване на терапия. Така ще се следи ефекта от лечението и ще се ограничат възможностите за грешки и злоупотреби.
Освен това, болниците ще трябва да описват всички остатъци от медикаменти. В момента правилото важи само за скъпоструващите такива. Лечебните заведения, трябва така да си планират и организират нещата, че тези излишъци да се прилагат на пациентите.
Според магистър-фармацевт Димитрова новото изискване ще увеличи административната тежест.
От касата обясниха, че болниците вече са длъжни да отчитат всеки ден използваните онколекарства. До сега отчетите се даваха веднъж месечно.
Видео:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up