Събота, Октомври 24, 2020

e lekarstvaЕлектронният търг за лекарства е окончателно прекратен. Това става ясно от съобщение на сайта на Министерството на здравеопазването. Обявлението за прекратяването на обществената поръчка за сключване на рамкови споразумения от Централния орган за покупки в сектор „Здравеопазване“ чрез е-система за купуване на лекарства за нуждите на лечебните заведения е публикувано след решението на Върховния административен съд, с което е-търгът е отменен. ВАС потвърждава становището на Комисията за защита на конкуренцията, която отмени е-търга в началото на февруари тази година, информират от investor.bg. Идеята на е-търга беше болниците да купуват лекарства чрез електронна платформа, като така на конкурентен принцип се понижават цените. Тя беше стартирана от бившия здравен министър Петър Москов с обявяване на обществена поръчка през 2016 г., но в началото на 2017 г. беше спряна заради обжалване пред КЗК от търговец на едро.

По времето на следващия здравен министър проф. Николай Петров търгът беше подновен, но с по-малко позиции, като те включваха само онкологични лекарства. Мотивът за редукцията беше, че разходът за онколекарства постоянно расте и подобен начин на купуването им от страна на болниците ще намали разходите. Тази обществена поръчка също беше обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията от друг дистрибутор и е-търгът за медикаменти бе спрян за втори път.
По-късно КЗК отмени електронния търг, но решението не беше окончателно, тъй като след него страните могат да обжалват пред Върховния административен съд, който излезе с решение, което окончателно спира възможността за купуване на лекарства от болниците чрез е-платформа.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up