Събота, Януари 23, 2021

Nacheva15Недостиг в бюджета на здравната каса - до края на годината се очертава дефицит от 80 милиона лева за онколекарства. Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на НЗОК, съобщават от БНТ. Касата плаща на болниците около 35 милиона лева месечно за онколекарства. Заради включените в края на миналата и началото на тази година нови медикаменти обаче разходите са се увеличили. Една от възможностите за решаването на проблема е договаряне на допълнителни отстъпки от фармацевтичните компании.

„Касата има и други механизми да осигури парите”, обясни председателят на Надзорния съвет Жени Начева.

„Това няма общо с пациентите. Всички фирми, притежатели на разрешение за употреба, отбелязаха, че пациентите ще получат необходимите лекарствени продукти. Това са разговори между нас и притежателите на разрешение за употреба”, допълни още тя.

На заседанието си Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса прие и информация за изпълнение на плана за разпределение на средствата за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност по Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. През тази година касата ще изплати в пълен размер предвидените в плана средства към немските здравноосигурителни фондове – 35 385 484 лв., информират от пресслужбата на институцията. Средствата, планирани за заплащане на неприключени суми по искове от други държави членки на ЕС, са в размер на 68 300 хил. лв.
Планът предвижда през 2018 г. да бъдат изплатени по искове на други държави още 32 914 516 лв., от които: на Австрия - 6 379 204 лв., на Холандия – 1 742 797 лв., на Кипър – 289 567 лв., на Швейцария – 493 691 лв.
В плана НЗОК залага средства в размер на 700 000 лв. за възстановяване на извършени разходи от осигурени лица за спешна и неотложна помощ при престой в друга държава членка на ЕС и 4 000 000 лв. за заплащане на договорни партньори на институцията за оказана медицинска помощ на чужди осигурени граждани по време на престоя им в България.
Общо по плана за 2018 г. са разпределени определените със Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. средства в размер на 73 000 000 лв. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up