Събота, Октомври 24, 2020

izdeliaЗдравната каса плаща в пъти повече за медицински изделия, отколкото те струват на свободна продажба. За това сигнализираха пациенти, които били принудени да си купуват уринаторни торбички, защото изписаните по каса, освен че не пасват, не стигат и като бройка, информират от БНТ. Как НЗОК определя цените на медицинските изделия, за които плаща - няма отговор. По-високите цени остават и в новия, актуализиран списък на касата.
С увредени от операция пикочопроводни пътища, слагат на възрастна жена изкуствен канал да извежда урината навън. Към него се прикрепят торбички, които се сменят, когато се напълнят. Или по няколко пъти на ден.

„В болницата дойде представител на фирма и ни препоръча да използваме тези торбички - ние тогава не знаехме, че не се изписват други по здравна каса и в последствие разбрахме, че са единствените торбички, които се предлагат от здравна каса”, каза Яна Бенчева - дъщеря на пациентката.
Но предписаните торбички се оказват неизползваеми. Накрайникът е дебел и не пасва на изхода на нефростомата или изкуствения път от бъбреците. Затова потърсили представителите на фирмата вносител и помолили да им ги сменят. Така се сблъскали с цените по каса и тези на свободния пазар.
„Смених ги с ето това нещо, което видях в аптеката на свободна продажба за 1,20 лв. А в листовката на фирмата пише, че това нещо струва 8,25”, обясни Бенчева.
Списъкът на касата доказва, че се осигуряват само един вид торбички, само на една фирма. Разликата между тях и тези, купени от аптеката, е в гърба от нетъкан текстил и клапата за изпускане на урина. Но тези различия няма как да струват 7 лева. Иначе щеше да се отрази на цената на по-големите торбички за употреба през нощта. За тази касата също плаща 8 лева и 25 стотинки.
„С нея няма проблем, но тази торбичка аз мога да я купя от всяка аптека, доста по-качествена и струва 55 стотинки”, посочи дъщерята на пациентката.
Освен че по-евтината има клапа, двете торбички изглеждат напълно идентични - прост найлон с тръбичка, като излезли от една преса. Затова разликата в цената е смущаваща.
„Здравната каса плаща много пари, а ние имаме проблеми и не сме удовлетворени от това нещо”, категорична е Яна Бенчева.
Направената проверка също установява драстични разлики в продажните цени и тези по здравна каса.
„Даже сме имали по 40, по 56, 75 стотинки, всякакви сме имали. В момента това поддържаме, стерилно, 2 литра”, посочи Николай Костов - собственик на аптека.
Макар и 14 пъти по-евтина, торбичката е съвсем идентична на тази, получена по каса. Как са определили цените - никой от касата не обяснява. В писмен отговор са уведомили БНТ, че на конкурсна процедура са се явили 6 фирми. Комисия, определена от управителя на касата, е избрала най-добрата оферта.
Накрая изделията се одобряват и от Надзорния съвет. Председателят на Надзора също не сметна за необходимо да обясни подобно решение.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up