Понеделник, Юли 13, 2020

ПенковБившият заместник-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков обясни в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, че кривите за разход за лекарства в европейските страни след кризата показват, че е имало задържане на разходите и доста от страните, които предлагаха по онова време успешна лекарствена политика, намалиха разходите си, а увеличението беше в рамките на 5% максимум.
„За съжаление много дълго време България беше „dream market“. Само тук имаше нарастване с 10-15%, което говореше за изключително недобра лекарствена политика. Много се направи за това през последните години“, каза той.

Според него в момента като че ли вече има сериозни подходи за участие на индустрията в този процес.
„Вече се задържаха разходите. Постигнаха се едни много добри, ниски цени на нашия пазар, което пък обаче застраши употребата по простата причина, че се разви мощна паралелна търговия“, коментира бившият заместник-министър на здравеопазването.
Д-р Пенков допълни, че тази година на базата на payback механизми на НЗОК индустрията вероятно ще успее да възстанови 150 млн. лева, което е прецедент в историята на здравното осигуряване в България. Той посочи, че има нови предложения, които се обсъждат в момента – да започне нов иновативен метод на плащане и да се плаща за резултат, т.е. дадено лекарство, след като бъде закупено, да се следи за резултат в определено време и ако няма ефект – парите да бъдат върнати.
„Все още в Европа не се използват такива механизми, но аз бих се гордял, ако България го въведе и бъде един от иноваторите в Европа“, обясни той.
Кои са другите възможни решения на вече съществуващите проблеми в здравеопазването вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up