Сряда, Януари 27, 2021

s.k.bg onairХиляди пациенти, страдащи от глаукома, остават без капки, с които да поддържат своето очно налягане. От два месеца те са изчерпани в аптеките и хората са принудени сами да се справят с проблема.
"Основната причина е погрешната ценова политика през последните години. Бяхме свидетели на много силен натиск за намаляване на регистрираните цени на лекарствата. От това се възползваха дистрибутори, които купуват лекарствата тук и ги изнасят в страни, където регистрираните цени са по-високи. Това е законният реекспорт, от който губят фирмите производители. За да ограничат загубите си, те ограничават вноса в България и пациентите остават без лекарства", посочи Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването пред Bulgaria ON AIR. 

В повечето случаи липсващите лекарства не може да бъдат поръчани в Интернет, защото това са лекарства с рецепта, а е огромен проблем да бъдат взети и от чужбина, стана ясно още от думите му.
Свидетели сме на парадокси. Едно лекарство е регистрирано на по-ниска цена в България, в същото време Националната здравна служба на Великобритания плаща по-малко за същото лекарство, заради получени отстъпки от фармацевтичните компании.
Той подчерта, че всички са наясно с генезиса на този проблем от години, но решение така и не се намира. По думите на Кацаров генералното решение е в ръцете на правителството. От Министерството на здравеопазването са предложили да се съставят списъци, да се прави анализ на наличието на дадено лекарство на пазара и реекспортът да бъде временно забранен. 
"Това няма да реши трайно проблема, защото зависи от субективното мнение на много хора по веригата. И второ - това спиране е временно. Когато се вдигне забраната наличните лекарства е заминат в чужбина", коментира той. Според него заслужава внимание предложението на сдружението на производителите на оригинални лекарства – Арфарм, Правителството да създаде правила за това отстъпките на компаниите да се дават на НЗОК, а не на дистрибуторите. Цялото интервю вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up