Четвъртък, Юли 09, 2020

l.nejchevaИдеята за централизирани доставки на лекарства за болниците не е нова. Така се снабдяваха болниците до 1989 година. Новото е един Интернет сайт, на който доставчици ще правят оферти, а МЗ ще сключи договори с първите 5 дистрибутора дали най-ниски цени. Държавните болници пък ще са задължени да купуват само от тези дистрибутори за няколко години напред. Целта на упражнението е да се намалят разходите за лекарства на държавните болниците. Според зам.-министъра на здравеопазването Лидия Нейчева, в 35 от 62 проверени болници са открити случаи със закупуване на лекарства от болниците над регистрираните цени. Казаното от заместник министъра звучи логично. Има обаче още няколко въпроса, на които трябва да се отговори.

Защо държавните болници, които и сега са задължени да правят обществени поръчки са купували лекарства на по-високи цени от частните, които не са правели обществени поръчки? Значи ли това, че процедурата за обществените поръчки води до повишаване на цените, а не до намаляването им? Потърсена ли е отговорност от тези директори, които по думите на Нейчева, са купували лекарства с над 1000 лева над регистрираната им цена?
Ако причината за по-високите цени са изплащани комисионни, то централизирането на търга няма ли да централизира и комисионните?
На пръв поглед централизирания търг за лекарства изглежда добро решение за държавните и общинските болници. Процедурата, обаче крие много подводни камъни. Ако един директор на болница досега е заобикалял закона, какво му пречи да го направи и след Интернет търга? Ако междувременно на пазара се пови дистрибутор с по-ниска цена, но не е участвал в търга, болниците няма да могат да се възползват от това. При много от лекарствата, производителите дават ексклузивни права само на един дистрибутор за България. Същият не се конкурира с никого за доставката на медикамента и може да го продава спокойно на пределната му цена. Интернет търга не решава този проблем. Производителят може да прехвърли правата на друг дистрибутор. Дистрибуторът може да откаже доставката и болницата да купи от друг на по-висока цена от договорената на Интернет търга. МЗ ще сключи рамкови договор с петима дистрибутори, но тези договори не гарантират доставки. Може да имаш рамкови договори за всички лекарства и да нямаш нито една доставка, защото болниците масово са поръчали на друг, например на този с най-високата измежду петте цени, защото същия може да се позволи да даде комисионна.
Генералното решение на въпроса за цените на лекарствата, медицинските изделия, консумативите и всички продукти и услуги купувани от болницата, не е в смяна на процедурата, а в смяна на собствеността. Ако болницата е твоя и харчиш собствените си пари за доставки няма да търсиш комисионна, а най-ниската цена. За това частните болници купуват по-евтино без да правят обществени поръчки. Когато харчиш чужди пари, значение има само колко от тях ще влязат в джоба ти. Колкото е по-висока цената, на която купуваш, толкова повече ще влязат.
Ако Правителството иска да помогне на болниците, може да направи нещо много по-добро от централизирането на търговете. Може да създаде условията лекарствата, медицинските изделия и консумативите да се качат на стоковата борса. Така пак ще се стигне до най-добрата цена по възможно най-прозрачния начин без да се правят търгове.     
Правителството може да направи и много други неща. Може например да скъси сроковете и намали таксите за регистрация на лекарства и въобще да махне таксите за регистрация на болнична опаковка. Може да намали ДДС, да въведе нулева ставка или да позволи на болниците да се регистрират по ДДС и да теглят данъчен кредит. Може да облекчи максимално преоцедурите и да намали цената за регистрацията на генерични лекарства. Може да облекчи максимално процедурите и да намали таксите за регистриране на фирми за дистрибуция на лекарства. Може да забрани даването на екслузивни права и да задължи носителите на разрешение за употреба да продават на всички дистрибутори при едни и същи условия. Списъкът с такива мерки е дълъг. те имат един общ знаменател – стимулиране на конкуренцията. Това е най-ефективния метод за постигане на ниски цени, особено ако е съчетан с частния интерес парите да се харчат пестеливо.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up