Петък, Юли 03, 2020

nhifНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) е публикувала на сайта си Съвместно указание с БЛС, което се отнася до прилагането на лекарствени продукти за злокачествени и хематологични заболявания, чието количество за приложение се изчислява на база ръст, тегло или телесна повърхност. За отправна точка са взети за мъже на 81 килограма, а за жени на 67 килограма.

Ако количествата лекарства са за пациенти с по-високо тегло плащането ще се извършва само след проверка.
Според здравната каса, в момента 25-30% от лекарствата за лечение на онкоболните се изхвърлят. Те смятат, че с добро планиране този процент може да се намали на 5-7%.  Средствата, спестени от разхищение на лекарствени продукти могат да бъдат вложени в лечението на повече пациенти с по-добър терапевтичен ефект.
В крайна сметка, НЗОК ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса.
В случаите, в които отчетеното от лечебното заведение за календарен месец количество лекарствен продукт средно на пациент надвишава определеното количество, изчислено на база на максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, заплащането на лекарствените продукти ще се извършва след проверка от контролните органи на институцията.
Проблемът е, че с механизма на проверката може да се забави значително самото плащане и това да доведе до ръст на дълговете на болниците. Страничен ефект на ограничението би могъл да бъде намаляване на рекспорта на медикаменти.
В съвместното указание, НЗОК и БЛС, обаче не са посочили по какъв начин ще се проверяват теглото и ръста на пациентите. Няма приет механизъм който да указва как да се комбинира терапията между дебели и слаби пациенти, така, че да има по-малко фира и какво количество фира от един флакон е допустимо.
Според съобщението от пресцентъра на НЗОК указанието не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти. Още по-голяма спекулация е, че пациентите с по-високо тегло щели да доплащат лечението си. Не отговаря на истината и твърдението, че НЗОК няма да плати реалното лечение на болниците и то ще остане за тяхна сметка. Всичко ще се плати, но след контрол дали е реално извършено и ефективно планирано.
Съвместното указание е изготвено от НЗОК и БЛС след обсъждане в създадена за целта работна група. Националните консултанти в областта на онкологията и химиотерапията, обаче са отказали участие в нея. Отказали са участие и „други лица, които се изявяват в медиите.”

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up