Петък, Октомври 23, 2020

dim.petrovПресцентърът на НЗОК съобщи, че днес (12.04.2017г.) в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) се е състояла работна среща, в която са взели участие подуправителят - д-р Димитър Петров и експерти от институцията, членове на Управителниния съвет и експерти на Българския лекарски съюз, както и членове на Бордовете по медицинска онкология и хематология. На срещата присъстваха и националните консултанти по медицинска онкология – проф. Асен Дудов, и по хематология – проф. Юлиян Райнов.


Обсъдени са били възникнали технически проблеми при прилагането на чл. 327, ал. 2 от Националния рамков договор 2017 г. за медицински дейности, а именно -  заплащането от страна на НЗОК на количеството от лекарствени продукти за терапиите, съобразно телесното тегло и/или телесната повърхност на пациента, изчислено на база средна стойност на средностатистическото телесно тегло.
Страните са се обединили около решението да се създаде съвместна работна група, която в срок от един месец, на база на задълбочен анализ, да обсъди и да даде решения на проблемите от финансово, техническо, счетоводно, правно и информационно естество, както и да изготви предложения за промени в поднормативната база.
След приключване на работата на работната група, ще започне прилагането на чл. 327, ал.2 от лечебните заведения. В същото време страните са съгласни с принципа за създаване на механизми за по-ефективно използване на скъпите лекарствени продукти на базата на по-добро планиране на дейността и контрол.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up