Вторник, Декември 01, 2020
Болните с рак са по-малко склонни да участват в клинични изпитвания, заради Ковид

В писмо на изследователи, провеждащи клинични проучвания, публикувано в JAMA Oncology, се съобщава, че докато съществуват много случаи на COVID-19, пациентите с рак ще са по-малко склонни да вземат участие в клинични проучвания, дори когато сайтовете се върнат към обичайния си начин на работа от преди пандемията. Според проучване, проведено от изследователите, почти 1 на всеки 5 пациенти с рак съобщава, че пандемията ги прави по-малко склонни да се включат в клинично изпитване. Основната причина, поради която не се записват, е страхът от излагане на COVID-19.

 

"Въпреки че повечето пациенти все още изразяват мнение, че биха участвали в клинично изпитване по време на пандемията, страхът от заразяване с COVID-19 при участието в клинично изпитване кара други иначе заинтересовани от участие пациенти да не се записват. Това означава, че клинични изпитванията, които вече са се борили да намерят достатъчно пациенти, вероятно ще имат намален брой участници, докато пандемията продължава ", казва д-р Mark E. Fleury, PhD. "Бариерите, пред които пациентите изправяха, бяха предизвикателство пред участието в клинични изпитвания и преди пандемията. Сега, с добавянето на COVID-19, е още по-трудно и вероятно това ще има дългосрочно въздействие върху темпото на изследвания." Участниците в проучването са били американци на 18 или повече години и са били диагностицирани и / или лекувани от рак през последните 5 години.

На тях са били зададени поредица от въпроси, свързани с COVID-19, по отношение на предразположението им към клиничните изпитвания, желанието им за участие и причините за неучастие в допълнение към въпросите, вече предоставени в съществуващата програма за проучване. Проучването е изпратено до общо 3054 лица на 27 май 2020 г. Получени са 933 отговора (30,6%).
316 души (33,9% от всички) съобщават за предходен разговор с техния лекар относно клинични изпитвания, а на 192 (20,6%) е било предлагано участие в такова изпитване.
От 192 пациенти, на които е предлагано участие в клинични изпитване, 150 (78,1%) са отговорили с да, но само 116 (60,4%) съобщават, че в крайна сметка са се записали, което води до общ процент на участие от 12,4% от всички. Освен това от 662 респонденти, на които не са предложили участие в клинично изпитване, 519 (78,4%) съобщават, че донякъде или много вероятно биха се записали, ако им бъде предложено участие в клинично изпитване.
Всички респонденти от анкетата са били попитани дали пандемията ги кара в по-голяма или в по-малка степен да участват в клинично изпитване или това няма значение за тях. Сред 907 анкетирани мнозинството (79,5%) посочват, че пандемията не е променила нагласите им. От останалите респонденти седем пъти повече са тези, които сочат, че пандемията ги прави по-малко склонни да се включат в клинично изпитване (18,1% срещу 2,4%).

"Пандемията накара много компании да спрат да записват нови пациенти за клиничните изпитвания с идеята, че след като се отворят отново сайтовете, доброволците ще получат обичайният достъп. Това, което установихме е, че докато пандемията все още е в ход, по-малко пациенти ще участват като доброволци в клинични изпитвания ", казва Fleury. "Решението е, че трябва да овладеем пандемията или да намерим иновативни начини, като телемедицината, така че пациентите да могат да участват в клинични изпитвания, без да се чувстват изложени на допълнителни рискове от COVID-19."

Трябва да се отбележи, че моделите на реакция са сходни в различните демографски и социално-икономическите групи, както и в подгрупата от 150 участници, които преди това са се съгласили за участие в изпитване. Сред 164-те респонденти, които са по-малко склонни да се запишат в проучване, най-честите причини са страх от повишена експозиция на COVID-19 (70,1%) или затруднения при достъпа до грижи по време на пандемия (18,3%).

„Националният институт по рака и Американската администрация по храните и лекарствата предоставиха насоки за повишаване на гъвкавостта на изследователите по време на пандемията на COVID-19“, заключават авторите на статията. „Тези насоки се фокусират върху намаляване на експозицията на COVID-19 или предлагане на алтернативни методи за наблюдение. Спонсорите на изпитванията ще трябва да се съобразят в пълна степен с подходите, посочени в тези насоки, за да се справят по-добре със страховете на пациентите от участие в клинични изпитвания, докато пандемията на COVID-19 продължава.
Източник cancernetowrk.com

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up