Събота, Януари 16, 2021
СЗО: Ремдизевир не действа на пациенти с Ковид

В проучване, описано едновременно като убедително и разочароващо, Световната здравна организация заявява, че антивирусното лекарство ремдезивир има "малък или никакъв ефект върху смъртността" за пациенти, хоспитализирани с коронавирус и изглежда не помага на пациентите да се възстановят по-бързо.
Rемдезивир се смяташе за единственото лекарство, което изглежда има специфични ефекти върху коронавируса. Това беше единственото лекарство, получило разрешение за спешна употреба за Covid-19 от Американската администрация по храните и лекарствата.

Резултатите от изследването на СЗО не са публикувани в научно медицинско списание с импакт фактор, но организацията ги е качила на сървъра си.
Проучването на СЗО прави преглед на ремдезивир и три други използвани лекарства: хидроксихлорохин, ХИВ комбинацията от лопинавир, ритонавир и интерферон. Никое от тях не е помогнало на пациентите да живеят по-дълго или да излязат по-рано от болницата, казват от СЗО.

Проучването успя да генерира убедителни доказателства за въздействието на наркотиците върху смъртността, необходимостта от вентилация и продължителността на болничния престой.
"За всяко лекарство в проучването ефектът върху смъртността е разочароващ и неперспективен", се казва в изявление на СЗО.
Няколко други проучвания са установили, че хидроксихлорохинът, антималарично лекарство, не е от полза за пациентите с коронавирус, както и няколко проучвания, разглеждащи комбинацията от лекарства за ХИВ.
Проучването е обхванало над 11 000 пациенти с коронавирус в 30 страни. „Протоколът е проектиран да включва стотици болници с потенциален стрес в десетки страни“, пише международният екип от изследователи. Те съобщават също, че са представили своите констатации в медицинските списания.
Преди проучването на СЗО, голямо контролирано проучване на ремдезивир в САЩ установи, че той съкращава времето за възстановяване с около една трета при тежко болни, хоспитализирани възрастни с Covid-19, но не помага много на тези с по-леки случаи.
Производителят на лекарството Gilead Sciences, заявява, че констатациите не означават, че лекарството, продавано под марката Veklury, не носи полза.
Новите данни изглеждат несъвместими с по-надеждни доказателства от множество рандомизирани, контролирани проучвания, публикувани в научни списания, потвърждаващи клиничната полза от Veklury (ремдезивир). Загрижени сме, че данните от това отворено глобално проучване не са преминали стриктния преглед, необходим за конструктивна научна дискусия “, се казва в изявление на Gilead.
„Ползите от Veklury са демонстрирани в три рандомизирани, контролирани клинични проучвания, включително рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано клинично изпитване - златният стандарт за оценка на ефикасността и безопасността на изследваните лекарства.“
Водените от СЗО изследователи казват, че процесът им, наречен "Солидарност в терапията", ще продължи. „По-нови антивирусни лекарства, имуномодулатори и моноклонални антитела срещу SARS COV-2 сега се обмислят за оценка“, казват от СЗО. Едно от тях е лечението с моноклонални антитела включващо коктейл с двойни антитела на Regeneron на Eli Lilly and Co. Източник: cnn.com

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Ще се ваксинирате ли за Ковид?

Log in or Sign up