Неделя, Януари 24, 2021
Екипи от Оксфордския униврситет проучват лечение на КОВИД с Хумира

Хумира се използва за лечение на различни заболявания като ревматоиден артрит, улцерозен колит, псориазис, болест на Крон.

От Оксфордския унивестет тази седмица заявиха, че ще направят проучване дали най-продаваният медикамент в света, Адалимумаб, е ефикасен при лечение на пациенти с Covid-19. Това проучване е част от усилията за намиране на ново приложение на вече съществуващи медикаменти - пише Business-standart

Адалимумаб, който се продава под марката Humira от AbbVie, е вид противовъзпалително средство, известно като инхибитор на тумор некрозис фактор алфа (анти-TNF). Последните проучвания показват, че пациентите с Covid-19, които вече са на такава терапия за възпалителни заболявания на червата и възпалителен артрит, по-рядко биват хоспитализирани, се казва в изявление на Оксфордския университет.

Проучването на Оксфордския универститет, наречено AVID-CC, ще бъде насочено към лечение на хора в общността, особено в домовете за грижи, съобщиха от университета. В него ще бъдат включени до 750 пациенти от домовете за  грижи в цяла Великобритания.

Наличието на биоподобни версии на лекарството би го направило достъпно, ако проучването е успешно, казват от  Оксфорд. Фармацевтичната компания Novartis произвежда една от алтернативите, Hyrimoz.

Изследванията са идентифицирали някои медикаменти, които се прилагат на хоспитализирани пациенти с Covid-19, включително Ремдезивир на Gilead, както и  кортекостероидът  Дексаметазон.

Изследователите са проучили и други противовъзпалителни лекарства за лечение на Covid-19. Смята се, че тежките инфекции се предизвикват от свръхреакция на имунната система, известна като цитокинова буря, а лекарствата, потискащи някои елементи на имунната система, могат да играят роля за спиране на бързото ескалиране на симптомите.

Все още няма ефективни терапии за хора, които не са приети в болница.

Домовете за грижи бяха особено силно засегнати от първата вълна на Covid-19 във Великобритания и други страни. Ако Humira постигне успех срещу Covid-19, това би могло да помогне на някои възрастни хора, които са едни от най-уязвимите.

Проучването в Оксфордския университет се финансира от инициативата Covid-19 Therapeutics Accelerator, създадена от глобалната здравна благотворителна организация Wellcome, както и от фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и Mastercard.

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up