Събота, Януари 23, 2021
Правителството дава държавна помощ за незаконна търговия с лекарства

Министерският съвет е гласувал държавно финансиране в размер на 375 хиляди лева на компанията "Пос фарма" за разполагане на вендинг апарати за лекарства с рецепта в около 1000 села. „Пос фарма“ е учредена миналата година с капитал от 280 хил. лв. Първа инвестиционна банка щяла да отпусне кредит от 20 милиона лева.
Решението на Министерският съвет поставя няколко въпроса. На първо място продажбата на лекарства по рецепта от автомати е забранено от закона. Законът забранява и поставянето на автомати извън аптеки. Как може Министерският съвет да гласува предоставяне на държавна помощ за дейност, която е забранена от закона?

Ако Министерският съвет има намерение да предложи промяна в закона от къде е сигурен, че Парламентът ще го приеме? Какво ще стане с парите на данъкоплатците, ако Народното събрание не промени закона?
Как така Правителството дава финансова и логистична подкрепа за фирма, регистрирана миналата година и без никакъв опит с подобна дейност до момента?
Щеше ли банка да даде кредит от 20 милиона лева на новосформирана фирма с капитал 280 хиляди лева, ако не беше подкрепата на Правителството?
Защо вносител на проекта в Министерския съвет е икономическия министър Лъчезар Борисов, а не здравния Костадин Ангелов, в чиито ресор са лекарствата?
„Пос фарма“ ще има монополно положение на пазара на лекарства в селата, където няма друг начин за доставка (търговията в Интернет е забранена). Не трябва ли Правителството да се бори с монополите и нелоялната конкуренция, според Конституцията?

Като цяло либерализацията на пазара на лекарства е правилно. Правителството може да помисли не само за разрешаване на вендинг автомати, но също за Интернет търговията и мобилните аптеки. Това ще осигури по-лесен достъп до лекарства на пациентите в селата, а и ще намали цените, в резултат на подобрената конкурентна среда.
Вместо да промени закона и да отвори вратата на всички потенциални инвеститори, Правителството приема едно, на практика незаконно решение, с парите на данъкоплатците да ограничи конкуренцията, създавайки монопол за една току що регистрирана фирма. Защо да го прави?
Десислава Николова разкрива в статия във вестник Капитал кои са собствениците на новата фирма. Тримата съдружници са имали връзка в миналото с Веселин Марешки, Йордан Цонев, Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Очевидно имат и настояща връзка с Първа инвестиционна банка. Тук някъде ли се крие отговора на поставените въпроси? Г-н Бойко Борисов и г-н Лъчезар Борисов сигурно знаят отговора. Питаме ги!

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up