Събота, Януари 23, 2021
Николай Костов: Притивогрипните ваксини свършиха, очакваме втора доставка

„От два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа“. За това алармира в предаването „Преди всички“ на БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. По думите му доставените количества са свършили много бързо, това е бил вносът, реализиран от единия производител.

Според Николай Костов се очаква до 10 дни и вторият производител да внесе от втория вид ваксина, което ще осигури количества за някакъв период от време.

„Хората трябва да побързат да си закупят, защото пак ще се изчерпят бързо. Ще пристигнат 140 000 за свободно потребление. От началото на септември бяха доставени 88 000 дози. Това е така, защото всяка година се внасят количества като от предходната като потребление, макар че една година предварително се заявява, процесът на производство на ваксините е бавен и сложен, и не може да се превишават количествата“, обясни Николай Костов.

„Предвидени са 340 000 дози за страната. Обикновено това количество е достатъчно, дори понякога се изхвърлят. Защото те не могат да се пазят за следваща година. Сега количествата от 180 000 - като част от тези 340 000, са предвидени за възрастните хора. Те са много като брой, но пък за момента се оказват недостатъчни, заради търсенето на ваксини в ситуацията на пандемия“, каза председателят на АСА и допълни, че няма повишаване на цените им, защото ваксините имат пределни цени, които не могат произволно да се повишават.

Цените сега са около 22 лв. и това е по-висока цена от миналата година, но то е защото ваксините са четиривалентни, стана ясно от думите на Николай Костов.

Той уточни, че не е възможен допълнителен внос над предвидените количества френски и холандски ваксини. Увеличеното потребление се дължи и на това, че заради страха от коронавируса много компании купуват повече противогрипни ваксини за служителите си, посочи Костов.

Той успокои, че в аптечната мрежа няма недостиг на витамини, лекарства, хранителни добавки, както и на предпазни средства и дезинфектанти.

„Има огромно разнообразие, аптеките са много по-подготвени“, увери той и допълни, че още в началото на епидемията много собственици на аптеки са взели мерки за подобряване условията на труд на фармацевтите и са осигурили безопасна и комфортна работна среда в аптеките.

„В тях има плексигласови екрани, фармацевтите носят предпазни маски, дезинфекцията е четирикратна, проветряването е редовно, както и почистването на вентилационните устройства“, каза Николай Костов.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up