Събота, Декември 05, 2020
Аптеките в Русия предлагат лекарство срещу Ковид -19

На фона на увеличаващия се брой на заразените с коронавирус в Русия в аптечната мрежа на страната се появи лекарство срещу инфекцията. Лекарството „Арепливир“ е разработено от руска фармацевтична компания на базата на японския антивирусен препарат „Фавипиравир“. Междувременно няколко дни поред броят на заразените с коронавирус в Русия надхвърляше шест хиляди души.

Въпреки това засега не се налага връщане към строгите карантинни мерки, увери главният санитарен лекар на страната Анна Попова.

Прави впечатление високата цена на медикамента, сравнима с месечния доход на някои хора в Русия – над 12 000 рубли или около 260 лева за една опаковка.

От компанията производител оправдаха цената с големите инвестиции в създаването на ефективен препарат в кратки срокове. Председателят на съвета на директорите на компанията производител Пьотър Бели обясни:

"За да разработим такъв ефективен препарат трябваше да мобилизираме съществени човешки и финансови ресурси. Именно поради това даденият иновационен препарат не е евтин".

Руски специалисти отбелязват, че на пазара вече има далеч по-евтини и проверени в практиката лекарства със сходни свойства. Както и че доколко ефективен и безопасен е новият препарат ще стане ясно след три до шест месеца интензивна употреба. Засега е известно, че той е противопоказен за бременни или планиращи забременяване жени. Освен това влияе негативно на бъбреците и черния дроб.

"В Русия, доколкото разбирам, нашите разработчици не са публикували клиничните изпитвания. Като честен човек не мога да кажа нищо преди да видя клиничните данни. А едва ли ще ги видя, защото един от главните проблеми на руското министерство на здравеопазването е, че позволява засекретяването на клинични изследвания.

Това заяви професорът от Сколковския институт за наука и технологии Дмитрий Кулиш.

Доколко ефективен е новият медикамент ще стане ясно след няколко месеца интензивно използване, коментират специалистите.
Засега я ясно, че е противопоказен за бременни и за жени, които планират бременност, както и че оказва негативно въздействие върху бъбреците и черния дроб.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up