Понеделник, Октомври 26, 2020
 ЕМА препоръча  дексаметазон за лечение  на Ковид- 19

Комитетът за лекарствата в хуманната медицина на Европейската агенция по лекарствата препоръчва като опция лечението на тежко болни пациенти с КОВИД с кордикостероида дексаметазон. Препоръката е само за болни на кислородна терапия и на механична вентилация, съобщиха от ЕМА.


Въз основа на наличните данни, ЕМА одобрява лечението с дексаметазон при възрастни и деца над 12 години, които имат нужда от кислородна терапия. Препаратът може да се дава перорално или венозно. Препоръчителната доза е 6 милиграма веднъж дневно до 10 дни, обясняват от агенцията.
Данните от проучването RECOVERY при пациенти на механична вентилация показват, че 29 на сто от лекуваните с дексаметазон са починали в рамките на 28 дни, докато при тези, които не са получавали кортикостероида, смъртността е била 41 на сто.

При хора на кислородна терапия, смъртността е съответно 23 и 26 на сто. Промяна в смъртността при останалите пациенти няма. Данните са подкрепени и от СЗО хора след анализ на информация от 7 клинични проучвания върху влиянието на стероида при пациенти с КОВИД.

Компаниите, които предлагат лекарства с дексаметазон, могат да поискат новите показания на препарата да бъдат добавени към разрешенията му за употреба с молба до националните агенции или до ЕМА.

Дексаметазон се употребява от десетилетия за терапия на възпалителни процеси и за понижаване на имунния отговор при алергии и автоимунни болести, а също и в комбинация с онкологични препарати за някои видове рак и срещу гадене при химиотерапия. Смята се

за подходящ и при КОВИД заради свойството му да влияе на възпалителните процеси.

ЕМА започна проучването на дексаметазон по искане на изпълнителния директор на агенцията заради пандемията от коронавирус.

Комитетът за лекарствата в хуманната медицина на ЕМА е одобрил и 7 нови лекарства, сред които Exparel (bupivacaine) за постоперативна болка, ваксините MenQuadfi срещу менингококи и Supemtek срещу грип, Phelinun (melphalan) за онкохематологични заболявания.

Абонамент за седмичния ни бюлетин!
captcha 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up