Понеделник, Август 03, 2020
Хлорохин e причинил смъртта на 11 болни с COVID-19  в Бразилия

След лабораторни изследвания, проведени в Китай и Франция, се твърдеше, че хлорохинът блокира размножаването на новия коронавирус в клетъчните култури, поради което можел да се използва и при пациенти с Ковид-19 в комбинация с антибиотика азитромицин.
Здравният министър Ананиев заяви¸че България разполага с 15 0000 дози и е поръчала отделно доставка на двете лекарства от Китай на обща стойност 600 000 долара.

Дойче веле съобщава за 11 смъртни случая в Бразилия след прилагане на комбинация висока доза Хлорохин и Азитромицин за лечение на COVID-19. Пациентите са получили тежки аритмии и увреждания на сърцето. В изследването, финансирано от бразилската държава е трябвало да участват до 440 пациенти, но е било предсрочно прекратено.
Медикаментите за малария обикновено се прилагат с ниска дозировка и само за няколко дни. В Бразилия обаче дозата е била по-висока от тази, която са препоръчвали китайските здравни власти, както и Американският център за контрол и превенция на заболяванията. Резултатът: 11 жертви в Бразилия на шестия ден от изследванията.
При това учени от списанието на Канадската медицинска асоциация са отправили предупреждения към бразилските медици, че комбинацията от хлорохин и антибиотика Азитромицин предизвиква аритмия, хипогликемия (спадане на кръвната захар), безпокойство и обърканост, а при висока дозировка - епилептични пристъпи, кома и дори  инфаркт.
В нашата страна има данни за поне един починал пациент с COVID-19, на когото в Пирогов е била прилагано лечение с хлорохин. Властите така и не уточниха причината за смъртта на 40 годишния мъж. Първоначалното съобщение беше за внезапно спиране на сърцето(ритъмна смърт).

Как оценявате последните мерки на Правителството за борба с коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up