Неделя, Януари 24, 2021
МЗ: Проучват се възможности Резохин да се произвежда и у нас

Министерство на здравеопазването проучва възможности лекарствения продукт Хлорохин фоспфат да започне да се произвежда в България от български фармацевтични производители. Лекарственият продукт вече е включен в списъка, който определя достъпа до лечение с неразрешени за

употреба лекарствени продукти, което прави възможна доставката му до лечебните заведения, чрез търговците на едро на лекарствени продукти след спазване на разпоредбите на наредба № 10 от 17.11.2011г. – това става ясно от отговора Министерство на здравеопазването на отправеното депутата от ПГ БСП – за България, Явор Божанов, запитване касаещо възможността болничните заведения да имат достъп на медикамента в създалата се епидемична обстановка.
Лекарствения продукт се ползва при лечение на COVID-19 , но също е част от основната терапия на някои групи пациенти с хронични заболявания, между които и пациентите с Лупус.
Медикаментът е изключен от позитивния лекарствен списък през юли 2019г., поради невъзможността на производителя да задоволява нуждите на българския пазар, което на практика остави хората с ревматологични заболявания, които ползват Хлорохин като основна терапия без достъп до лечение, тъй като в България не се внася и неговият основен заместител Плакенил.
Предвид направените промени от Министерство на здравеопазването в ситуация на извънредно положение, болничните заведения следва да направят постъпки по смисъла и разпоредбите на наредба № 10 от 17.11.2011г., с които до осигурят достъп на пациентите с ревматологични заболявания до медикамента с оглед на това, че той е част от основната им терапия и животоподържащ.
От Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България са се свързали с университетските болници в страната за да проучат какви са възможностите за стартиране на процедура по наредба 10, за да се избегне прекъсване на лечението на над 4000 души.

 

Как се справи Правителството с кризата с Ковид до сега?

Log in or Sign up