Вторник, Септември 29, 2020
МЗ: Проучват се възможности Резохин да се произвежда и у нас

Министерство на здравеопазването проучва възможности лекарствения продукт Хлорохин фоспфат да започне да се произвежда в България от български фармацевтични производители. Лекарственият продукт вече е включен в списъка, който определя достъпа до лечение с неразрешени за

употреба лекарствени продукти, което прави възможна доставката му до лечебните заведения, чрез търговците на едро на лекарствени продукти след спазване на разпоредбите на наредба № 10 от 17.11.2011г. – това става ясно от отговора Министерство на здравеопазването на отправеното депутата от ПГ БСП – за България, Явор Божанов, запитване касаещо възможността болничните заведения да имат достъп на медикамента в създалата се епидемична обстановка.
Лекарствения продукт се ползва при лечение на COVID-19 , но също е част от основната терапия на някои групи пациенти с хронични заболявания, между които и пациентите с Лупус.
Медикаментът е изключен от позитивния лекарствен списък през юли 2019г., поради невъзможността на производителя да задоволява нуждите на българския пазар, което на практика остави хората с ревматологични заболявания, които ползват Хлорохин като основна терапия без достъп до лечение, тъй като в България не се внася и неговият основен заместител Плакенил.
Предвид направените промени от Министерство на здравеопазването в ситуация на извънредно положение, болничните заведения следва да направят постъпки по смисъла и разпоредбите на наредба № 10 от 17.11.2011г., с които до осигурят достъп на пациентите с ревматологични заболявания до медикамента с оглед на това, че той е част от основната им терапия и животоподържащ.
От Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България са се свързали с университетските болници в страната за да проучат какви са възможностите за стартиране на процедура по наредба 10, за да се избегне прекъсване на лечението на над 4000 души.

 

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up