Неделя, Май 31, 2020
СЗО стартира огромно проучване на лекарства за  COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) започна огромно проучване за потенциала на терапиите, стари и нови, използвани за лечение на болни с коронавирусна инфекция.
На брифинг миналия петък, генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аханом Гебрейес обяви старта на SOLIDARITY - гигантско многонационално проучване за терапии, които изследователите предполагат, че могат да бъдат ефективни срещу COVID-19.

Лекарство срещу ебола
Лекарството Remdesivir първоначално е било разработено за лечение на ебола. По-късно клиничните проучвания показват, че медикаментът е недостатъчно ефективен срещу вируса, причиняващ това заболяване.

Механизмът на действие на лекарството, обаче изглежда ефективен срещу други вируси, по-специално коронавирусите.

Изследвания, публикувани в Science Translational Medicine през 2017 г., сочат, че Remdesivir може да бъде в състояние да се бори с SARS и MERS. По тази причина, наскоро изследователите започнаха да експериментират с лекарството за борба със SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19.
В едно проучване на случая от по-рано този месец лекарите съобщават, че 35-годишен мъж от САЩ, който е получил Remdesivir след заразяване с новия коронавирус, е започнал да се възстановява скоро, след като е започнал употребата на лекарството. Има и други съобщения за хора, които се възстановяват от COVID-19 благодарение на това лекарство.

Remdesivir работи, като инхибира специфичен ензим, РНК полимераза, като по този начин пречи на вируса да се размножава.

Коментирайки предварително проучване in vitro, което предполага, че Remdesivir може да бъде ефективен срещу SARS-CoV-2, д-р Андрю Престън от Университета в Бат във Великобритания обяснява, че лекарството „имитира един от градивните елементи на вирусния геном, но е нефункционален, което води до преждевременно прекратяване на репликацията на генома. "

Антималарийни лекарства
Лекарите използват хлорохин и хидроксихлорохин като антималарийни лекарства в продължение на десетилетия, но наскоро изследователите започнаха да твърдят, че могат да използват тези молекули за борба със SARS-CoV-2.

Доклад на СЗО от 13 март показва, че „хлорохинът е бил прилаган в различни страни, като потенциално полезно профилактично и лечебно средство, което подтиква необходимостта да се проучат новопоявилите се доказателства, за да се стигне до заключение за потенциалната му роля.“

Докладът оценява резултатите от различни предварителни проучвания, които тестват потенциала на хлорохин и хидроксихлорохин при лечението на COVID-19 и проправят пътя за по-големи изпитвания, за да се провери ефективността на тези лекарства срещу новата болест.

В независимия си коментар д-р Престън отбелязва, че „антивирусните ефекти на хлорохина се дължат на две различни функции“.

От една страна, обяснява той, „хлорохинът блокира синтеза на части от вирусни рецептори върху клетките, като инхибира добавянето на определени захарни групи към клетъчната повърхност.“

„От друга страна, след прикрепване на вируса към клетъчната повърхност, той се опакова с мембрана“, което в крайна сметка може да попречи на репликацията му.

Освен това „За да достигне до вътрешната среда на клетката, вирусът задейства процес, който намалява pH на опакованата мембрана. Хлорохинът може да повиши вътреклетъчното pH (да го направи по-алкален) и това пречи на попадането на вируса в клетката, където да се размножи. "

Комбинация от антиретровирусни лекарства
Ритонавир и Лопинавир са две лекарства, които лекарите прилагат заедно като антиретровирусна терапия за лечение на HIV инфекции.

Изследване, публикувано в The Lancet от януари предполага, че тази лекарствена комбинация може да е в състояние да се бори със SARS-CoV-2, като се насочи към специализирана молекула, която позволява както ХИВ, така и коронавирусите, като SARS-CoV и MERS-CoV, да се репликират.

Изпитване, чиито резултати се появиха в The New England Journal of Medicine по-рано този месец, обаче хвърли сянка на съмнение върху ефективността на тази терапия.

В това проучване изследователите установяват, че практически няма разлика в резултата между пациенти с COVID-19, които са получили стандартни грижи, и тези, които са получавали Ритонавир и Лопинавир.

Пациентите, които са дали съгласие за участие в изпитването обаче са имали тежки симптоми, което може да означава, че са получили интервенцията твърде късно, за да бъде полезна.

Антиретровирусни лекарства и Бета интерферон
За да се повиши потенциалната ефективност на Ритонавир и Лопинавир, едно изпитване е тествало комбинация от тези две лекарства и интерферон-бета, лекарство използвано като терапия от първа линия при лечение на множествена склероза.

Изпитването - наречено MIRACLE - в момента тества това експериментално лечение със съгласието на пациенти с MERS.

Още едно предстоящо изпитване - подкрепено от американска фармацевтична компания и не е част от усилията на СЗО - цели да използва самостоятелно специфичен състав на интерферон-бета при лечението на COVID-19.

„Идеята зад изпитанието е, че чрез даване на повече от тази молекула в белия дроб, това може да помогне за намаляване тежестта на инфекция с COVID-19, особено при тези хора, които имат намален имунен отговор на вируса“, ​​обяснява проф. Иън Хол от Нотингемския университет в Обединеното кралство.

Многонационалните усилия на СЗО, както и несвързани с него проучвания и изпитвания, които се провеждат по целия свят, са част от международните усилия за окончателно контролиране на SARS-CoV-2.

„Ние признаваме, че има отчаяна нужда от ефективни терапевтични средства. Понастоящем няма лечение, за което е доказано, че е ефективно срещу COVID-19 “, подчерта д-р Гебрейес в брифинга си за пресата.

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up