Вторник, Юли 14, 2020
Каза ли цялата истина ген. Мутафчийски за бързите тестове?

Тази сутрин на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, както обикновено генерал Мутафчийски съобщи последната информация за развитието на епидемията. Между другото спомена за пореден път, че бързите имунохроматографски тестове не са надеждни. Мутафчийски разкри, че от 10 тествани в клиниката на ВМА, 6-има са дали фалшиво отрицателни тестове. „Говоря за 10 доказани случая, от които 60%, т. е. шестима души, са дали негативен резултат, а са болни“, каза Мутафчийски.

Това му твърдение не съответства на данните на производителите на тези тестове, според които фалшиво отрицателните резултати са под 1%, тяхнaтa чувcтвитeлнocт пo oтнoшeниe нa имунoглoбулинитe М e 87%, a пo oтнoшeниe нa имунoглoбулинитe G e 97%. при 100% специфичност. Става дума за тестове, за които има издадени Европейски сертификати за съответствие.
Възможно ли е Европейските регулаторни органи да са сгрешили при сертифицирането на производителите и тестовете, а лабораторията на ВМА да разкрива тази грешка?
Следващият въпрос ще бъде разбран вероятно само от професионалистите. Какви научна стойност има изказване пред журналистите „От 10 тествани в клиниката на ВМА, 6-има са дали фалшиво отрицателни тестове, значи се ненадеждни”? Дали ген. Мутафчийски би изпратил тази информация в някое престижно научно списание и дали, което и да е научно списание би я публикувало? Няма да разглеждаме хипотезата, че някой от 10-те болни, може да не е бил такъв, например защото другият тест, с който е установен, може да е дал грешен резултат. Приемаме, че всички наистина са били болни.

Следващият въпрос разкрива важен детайл и е свързан с естеството на изследването. Бързите тестове са имунологични. Те изследват наличието на два имуноглобилини М и G. Ако при тестът се позитивира и за двата имуноглобулина, показва, че болния е в началото на болестния процес. Ако тестът е позитивен за имуноглобулин G и отрицателен за имуноглобулин М, това означава, че болният е в края на инфекциозния процес или е преболедувал вече. Възможно ли е ген. Мутафчийски да ни е съобщил, че при 4 от тестваните пациенти тестът е бил положителен за имуноглобилини М и G, а при останалите 6 само за имуноглобулин G? Имаме основание да предполагаме, че точно това е станало.
Накрая, вижте какво открихме на сайта на Агенцията за обществени поръчки. На 12 март ВМА е обявила обществена поръчка по процедура „Пряко договаряне без предварително обявление” за закупуване на 30 000 теста „Бърз имунохроматогравски тест за детекция на SARS-CoV-2 (2019-nCov) IgG/IgM антитела в цяла кръв, серум или плазма. Специфичност - 100%, Чувствителност - 87% на IgM антитела, 97% на IgG антитела;”
Защо му е на някой да купува 30 000 ненадеждни теста?

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Кръстев · преди 3 месеца
    Случайно ли е, че д-р Мангъров, който препоръчва масово прилагане на бързите тестове има собствена лаборатория?
  • Публикуването на коментара е спряно.
    д-р Галина Цонева · преди 3 месеца
    Отново съм възхитена от написаното! Разчитах на Вас и отново не ме разочаровахте. Но съм за пореден път огорчена от подмазвачи и кариеристи - никой не посмя в ефир да каже тези неща, а който се опита - бе прекъсван от водещия. Да не говорим, че в Кризисния щаб го няма националния консултант по вирусология... А и не вярвам, че ще прояви доблест, ако го интервюират, честно да обясни на българите с думи прости истината...
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up