Неделя, Юни 07, 2020
ЕМА : Все още има съмнения, че Picato причинява рак на кожата

Комитетът по безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча на пациентите да спрат да използват Picato ( с международно непатентно наименование Ingenol) - гел за лечение на актинична кератоза, докато продуктът продължава да бъде в режим на преглед за безопасност, съобщиха от европейския лекарствен регулатор.

 

От септември миналата година PRAC анализира данните за поява на рак на кожата при пациенти, използващи Picato. Анализът беше предизвикан от данни от няколко проучвания, които показват по-голям брой случаи на рак на кожата, включително плоскоклетъчен карцином, при пациенти, употребяващи лекарството.
Актиничната кератоза (известна и като соларна или слънчева кератоза) е кожно заболяване, което може да прогресира до инвазивен сквамозноклетъчен карцином. Среща се при хора със светла кожа върху участъци, изложени продължително време на влиянието на слънчевите лъчи. Почти не се открива при тъмнокожи хора.
Прогресията на заболяването е в няколко насоки – може да претърпи обратно развитие, да се задържи непроменена или да прогресира до сквамозноклетъчен карцином. Съществуват данни и за прогресия към базалноклетъчен карцином

Въпреки че остава под съмнение дали лекарството представлява опасност, все още съществуват опасения за възможна връзка между употребата на Picato и развитието на кожен рак, обясняват от ЕМА По тази причина PRAC препоръчва да се прекрати разрешението за употреба на лекарството като предпазна мярка и припомня, че към момента има налични лечения, които могат да се прилагат с успех при такива пациенти.

 

Брифингите на НОЩ спряха. Каква е оценката ви за тях?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up