Сряда, Декември 02, 2020
 ЕВРОПЕЙСКА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА С 358 МЛН. ЕВРО БЮДЖЕТ ПРЕЗ 2020г..

Бюджетът на ЕМА за следващата година е в размер на 358 млн. евро. Сумата е с 3.3% повече, спрямо средствата, с които агенцията е разполагала през 2019 г. Това стана ясно на декемврийското заседание на Управителния съвет на ЕМА. Временната сграда на Агенцията в Холандия вече е затворена, като в момента се подготвя преместването на EMA в новия си дом в Амстердам, което е планирано за януари 2020 г. – пише clinica.bg
Промяната отваря нови хоризонти за Агенцията, като ще позволи тя да се съсредоточи изцяло върху мисията си за защита на общественото здраве и здравето на животните. Изпълнителният директор Гуидо Раси подчерта предизвикателствата, пред които Агенцията е изправена след тригодишния период на преместване, подготовката за Brexit и отложените инвестиции в критична за бизнеса инфраструктура.

 

Междувременно пред Агенцията бяха поставени важни нов искания, които ще трябва да бъдат приоритизирани, като например прилагането на новото законодателство за ветеринарните лекарства за медицинските изделия. Агенцията вече разполага с 775 работни места, което е значително по-малко в сравнение с края на 2017 г., когато плановете за преместване на EMA се оформяха. Затова при определянето на работната си програма за 2020 г. и след това, EMA ще се съсредоточи върху основните дейности и ще даде приоритет на допълнителни задачи в зависимост от наличните ресурси.

Агенцията ще продължи да следи нивото на персонала и да проверява дали допълнителни дейности могат да бъдат възобновени през юни 2020 г. В момента Агенцията прави сериозен анализ на своята организация, за да бъде подготвена за бъдещите предизвикателства като дигиталзация, нови научни методи и технологии, както и за да използва най-ефективно ресурсите си.

По време на заседанието бяха представени и резултатите от пилотната фаза на EU SPOC – система за сътрудничество относно наличността на лекарства в ЕС.
Първата фаза на пилота продължи от април до август 2019 г., за да се тества функционирането и полезността на обмена на информация. През този период са получени 52 съобщения за недостиг. Също така 24 държави-членки се възползваха от системата SPOC за споделяне на информация за недостиг на медикаменти.
За 2020 г. е предвидена втора фаза, през която ще бъдат тествани допълнителни функции на SPOCs, които се очаква да подобрят справянето с недостига на лекарства.

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up