Събота, Октомври 24, 2020
EMA одобри нови лекарства


Пет нови медикамента получиха одобрение от EMA. Решението e взето на последното заседание на Комитета за лекарства в хуманната медицина (CHMP) през декември. Две от тях са генерични, а едно биоподобно. Други осем медикамента получиха препорка за удължаване на терапевтичната индикация.
Комитетът даде положително становище разрешение за употреба на Beovu (brolucizumab. Медикаментът е за лечение на неоваскуларна („мокра") макулна дегенерация, свързана с възрастта. Това е заболяване, което засяга централната част на ретината в задната част на окото, и води до нарушение в зрението на близо и надалече.

 

CHMP даде зелена светлина и за Recarbrio (imipenem / cilastatin / relebactam). Лекарството е предназначено за лечение на инфекции, причинени от на аеробни Грам-отрицателни организми, при възрастни хора, при които възможностите за лечение са ограничени. Положително становище получи и Биоподобното лекарство Amsparity (аdalimumab) за лечение на някои възпалителни и автоимунни болести.

Две генерични лекарства също получиха одобрението на CHMP.
Едното е Azacitidine Accord (azacitidine) за лечение на миелодиспластични синдроми, хронична миеломоноцитна левкемия и остра миелоидна левкемия, заболявания, при които тялото произвежда голям брой анормални кръвни клетки. Второто одобрено генерично лекарство е Dexmedetomidine Accord (dexmedetomidine) за предизвикване на леко до умерено успокояване на възрастни в интензивно отделение или т.н. седация.
ЕМА даде и осем препоръки за удължаване на терапевтичната индикация за осем медикамента. Те са Akynzeo, Cyramza, Darzalex, Dificlir, Erleada, Sirturo, Stelara и Vyndaqel.
Източник: clinica.bg

 
Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up