Понеделник, Ноември 30, 2020
Част от лекарствата за онкологични заболявания отиват на боклука

 

Комплексният онкологичен център в Бургас е изправен пред сериозен проблем, който не влияе на лечението на пациентите, но е свързан с бюджета на болницата. Лекарствата, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отпуска на КОЦ и са във флакони, не могат да се употребяват пълноценно. Отворен веднъж, медикаментът не може да използва отново и така част от него се изхвърля. Губи се самото лекарство, губят се и пари, за сметка на лечебното заведение.


В интервю за Actualno.com професор Христо Бозов, който е управител на Комплексен онкологичен център Бургас казва : "Генерираме над 2000 лева загуба от това, че ние плащаме лекарствата на фирмите изцяло, а те се оползотворяват частично и Касата ни плаща частично. Ще ви дам пример с едно лекарство, което е 60 милиграма - разтваря се венозно и след това има срок на годност осем часа, т.е. след осмия час ние не можем да го използваме и отчитаме в касата реалната стойност, която сме направили на пациента, а именно 47 милиграма. Фирмата, обаче, произвежда позволено за България лекарство само 60 милиграма и ние плащаме цялата сума 7200 лева, а получаваме от касата с 1500 лева по-малко съобразно тази дозировка. Ако дозировката беше 30 милиграма, тогава щяхме да получим наполовина. Цената щеше да бъде около 3600 лева и да получим от Касата 3600 лева, а да платим на фирмата 7200 лева".
Професор Христо Бозов добавя, че загубите от 1500 лева на медикамент, са всъщност заплатата на една медицинска сестра и за дружеството това са значителни суми. Персоналът трябва да бъде лишен от известен процент заплащане, заради възникналия проблем.
"Ние се издържаме само от Касата. И при положение, че лечението се извършва, има резултата, а на практика губим, това не е добър процес. Ние сме търговско дружество и балансът ни е плюс минус, каквото спечелим от това се издържаме. Проблемът може да бъде решен, ако касата заплаща цялата ампула", заяви проф. Бозов.
Управителят на Комплексен онкологичен център е уведомил Министерството на здравеопазването, НЗОК и Общинския съвет в Бургас за създалата се ситуация и се надява на бързо решение. В противен случай неизползваемата част от лекарства ще продължи да се изхвърля за сметка на болницата, която е спасила живота на хиляди пациенти и продължава да го прави всеки ден.
Източник: actualno.com

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up