Четвъртък, Януари 21, 2021
Спират продажбата на лекарство за  хепатит C

Фирма Рош, която е производител на лекарствения продукт Копегус е изпратила предизвестие за спиране на продажбите на в България, считано от 31.01.2020г.
Копегус с международно непатентно наименование Рибавирин е включен в Позитивния лекарствен списък като цената му служи за определяне на референтната стойност на групата лекарствени продукти съдържащи Рибавирин. Изписва се с протокол IA след решение на експертна комисия.

Лекарството се приема под формата на таблетки има антивирусно действие и потиска размножаването на много видове вируси. Използва се за лечение на Хроничен вирусен хепатит С, Фиброза на черния дроб и неуточнена цироза на черния дроб. Рибавиринът е клетъчно-ядрен „строителен елемент”, участващ в създаването на ДНК и РНК. По този начин се забавя размножаването на вируса.
Лечението на Хепатит С само с рибавирин (монотерапия) има малък ефект върху количеството на НСV, но предизвиква намаление на кръвните нива на чернодробния ензим Аламин Трансаминаза, Стандартното лечение е комбинация от рибавирин и пегилиран интерферон, който от своя страна предотвратява навлизането на вируса в клетката, по този начин ограничавайки броя на заразените клетки предотвратява размножаването им . Лечението продължава между 24 и 48 седмици.
Освен Копегус произвеждан от Рош, Рибавиринът се произвежда като „Ребетол“ от Шеринг-Плау и също е в включен в Позитивния лекарствен списък у нас.
Рибасфер произвеждан от Трий Ривърс е третият познат в световен мащаб продукт от същата група.

  

Ще се ваксинирате ли за Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up