Понеделник, Октомври 26, 2020
ЛЕКАРСТВА С ОПИАТ - НА ОБИКНОВЕНА РЕЦЕПТА

Лекарства срещу силни болки, съдържащи трамадол до 50 мг, ще се предписват на обикновена рецепта. Те ще се отпускат еднократно и в количества, съобразени с дневната дозировка, за не повече от 30 дни. Облекчението важи до 1 април 2020 г. Това предвижда влязлото в сила изменение на Наредба № 4 на МЗ.


Промените се налагат заради настъпилите затруднения за производителите и аптекарите, свързани с препаратите, съдържащи трамадол в комбинация с други лекарствени вещества. Те са породени от въведеното задължение търговията на едро и дребно да се осъществява от лица, получили лицензия по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП).

С измененията на наредбата се дава гратисен период, който ще важи само за наличните количества в аптеките и складовете. След тази дата тези лекарствени продукти ще се отпускат само срещу зелена рецепта. До тогава аптеките и притежателите на разрешителни – собствениците на складове, ще трябва задължително да са получили лиценз за продажба и съхранение на наркотични вещества и прекурсори.
Трамадолът е синтетичен опиат, който се ползва подобно на кодеина за лечение на умерени до умерено тежки болки при възрастни. При употреба повече от месец може да се получи пристрастяване.
Източник: clinica.bg

 

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up