Сряда, Декември 02, 2020
5 души определят цените на лекарствата в ЕС

Всички разговори за здравна политика са национални въпроси, а Брюксел има голяма сила върху цените на лекарствата. Ключова част от недовършените афери на напускащата Европейската комисия е усилията да накарат страните от ЕС да си сътрудничат по така наречената оценка на здравните технологии (HTA), процесът, чрез който политиците решават колко пари обществените здравни системи трябва да платят за ново лекарство или лечение. Ето пет ключови играчи, които трябва да наблюдавате, докато политиците възобновят дебата за цената на лечението:

Стела Кириакидес, член на Комисията за здравеопазванеstella

Оцеляла след рак на гърдата и медицински психолог, Стела Кириакидес разви репутацията на Майка Тереза в кипърския парламент, използвайки неидеологически стил, за да спечели фенове както в дясната й центристка партия, така и в опозицията. Тя ще се нуждае от този политически финес, за да отстрани сложните остатъци: предложението на Комисията за сътрудничество на равнище ЕС по отношение на HTA. HTA се отнася до процеса, който страните използват, за да оценят колко струва едно ново лекарство: Колко добре действа; колко хора може да се нуждаят от това; и какви други лечения може вече да не са необходими. Генерална дирекция SANTE иска държавите да работят заедно върху това „колко добре действа“, известна като клинична оценка. Но критиците на предшественика на Кириакидес - Витенис Андрюкайтис, казват, че той настоява твърде агресивно за предложеното изискване държавите да използват само научната оценка на ниво ЕС. Сега Съветът е в безизходица с мощен блок от държави, които заявяват, че ще приемат само доброволно предложението.Йенс Спан, федерален министър на здравеопазването, Германияjens

Съдбата на HTA на ниво ЕС е в ръцете на Йенс Спан. Германия води блок от държави, противопоставени на предложението на Комисията. В писмо от миналата година те настояха, че не са против да работят заедно, за да оценят колко добре работят новите лекарства, но подчертават, че изискването на столиците да разчитат само на тази тълкована научна оценка е груба мярка. От своя страна поддръжниците на плана твърдят, че няма смисъл да се обединяваме, ако всяка страна върви по своя път.

Страните на ЕС вече работят заедно доброволно върху експериментални оценки и в Брюксел има отчетлив страх, че ако законодателството на HTA изсъхне, това ще бъде смъртоносен удър за всяка значима общоевропейска работа в областта на здравеопазването. Спан ще има шанс да играе героя, ако постигне компромис, когато Германия поеме председателството на Съвета през втората половина на 2020 г. Но пък може би  Спан ще е изчезнал в този момент. Вътрешнопартиен съперник на канцлера Ангела Меркел, Спан се бори за поредния концерт. Само през изминалата година той хвърли шапката си на ринга, за да бъде едновременно лидер на Християндемократическия съюз и министър на отбраната.Тиемо Вьолкен , евродепутат, социалисти и демократи, Германияtiemo

Вьолкен поема досието на HTA в Парламента, превръщайки го в топ германски контрапункт на противопоставянето на Берлин на сътрудничеството в ЕС. Честите му публикации в YouTube по теми, вариращи от горящите тропически гори на Амазонка до реформата на авторското право, печелят десетки хиляди гледания и той посочва дигитализацията и устойчивостта като основни приоритети. Но Вьолкен бързо се превръща в един от най-влиятелните играчи на Парламента в ценовата политика на лекарствата. В края на последния Парламент например той преодоля възраженията на водещия докладчик - и фармацевтичното лоби - да разреши на производителите на генерични лекарства да съхраняват лекарства, които все още са в процес на разширяване на патента - разпоредба, която би могла да помогне за по-бързото получаване на по-евтини копия на пазара на ЕС . Юрист по образование, Вьолкен започва първия си пълен мандат в Парламента, след като замени друг евродепутат през 2016 г. За HTA обаче маневрите му в Берлин може да са по-важни от тези в Брюксел: Той ще работи за убеждаване на своя социалдемократичен колегиален кръг от Бундестага да отхвърлят възраженията си по мярката на ЕС.Бруно Бруинс, министър на медицинските грижи, Холандияbruno

Докато в Брюксел се спори как да се регулира сътрудничеството, столици, които искат да работят заедно, вземат нещата в свои ръце. Бруинс е начело на тези усилия, оглавявайки ново трансатлантическо сътрудничество за сваляне на цените на лекарствата, водейки борбата срещу фармацевтичната индустрия в съда на общественото мнение.

През октомври Бруинс планира официално да стартира Международната инициатива за сканиране на хоризонта с Канада и няколко други страни от ЕС. „Сканиране по хоризонт“ позволява на здравните системи да започнат да планират отрано как да плащат за евентуално скъпи иновации, които тепърва предстоят на пазара. Това, отбелязва Бруинс, позволява преговорите между правителствата и производителите на лекарства да започнат на по-ранен етап, за да се избегнат „необяснимо високи цени“.

Бруинс също поставя борбата за ценообразуване на лекарствата в заглавията. През август той заплаши, че ще назове и посрами конкретна компания, която повишава цените си на 150 000 евро на пациент годишно, ако те не обяснят похода или го върнат обратно. "Стойността на човешкия живот е безкрайна, но бюджетът за здравеопазване не е", каза Бруинс.


Меиндерт Бойсен, директор на Центъра за оценка на здравните технологии, Национален институт за върхови качества на здравеопазването и грижите, NICEmerident

Мислите, че Великобритания няма да повлияе на цените на наркотиците в ЕС след Brexit? Помислете отново. Сделка или не, английската NICE вероятно ще остане един от най-влиятелните куратори на медикаменти в света и една от първите спирки за компаниите, когато въвеждат нови лечения - и Бойсен е човекът, който отговаря за основния ремонт на процеса на агенцията за HTA.

Бойсен е работил за фармацевтичния гигант Ели Лили, но той е с NICE от 2004 г. и пое ръководството на подразделението HTA през април 2018 г. През следващите няколко месеца екипът на Бойсен ще приключи преглед на новите начини за количествено определяне стойноста на лекарствата, като например дали пациентът може да се върне на работа. Екипът му също ще трябва да се ориентира как да осигури достъп до първите туморни агностични лекарства и  скъпоструващите потенциални лекарствас еднократна употреба за наследствени заболявания. Очаквайте техните решения да отзвучат в Ламанша.

Източник: POLITICO

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up