Понеделник, Октомври 26, 2020

Изследването, публикувано днес в научния журнал Педиатрична и Перинатална Епидемиология, проучва дали има някакви ефекти от приема на парацетамол в средата на бременността и поведението на потомството на възраст между 6 месеца и 11 години, като паметта и IQ са проследявани до 17-годишна възраст. 
Използвайки въпросника и училищната информация от изследователите на Бристол „Деца от 90-те години“, учените са изследвали 14 000 деца.  43 на сто от майките бременни в седмия месец докладват, че са приемали парацетамол „понякога“ или по-често през предходните три месеца. Учените изследваха данните паметта на децата, тяхното IQ и тестовете за развитие на предучилищното образование, както и темперамента и поведението им.
Изследователите откриват връзка между приема на парацетамол и проблеми с хиперактивността и вниманието, съпроводени от други сложни поведения при децата, които не .Изглежда, момчетата са по-податливи от момичетата на възможните поведенчески ефекти от лекарството.

 Paracetamol pregnancy

Изследването е ръководено от професор Жан Голдинг, която основава проучването на Университета на Бристол за деца от 90-те години. 

„Нашите открития допълват поредица от резултати, свързани с доказателства за възможните неблагоприятни ефекти от приема на парацетамол по време на бременност, като проблеми с астма или поведение при потомството. То подсилва съветите, че жените трябва да бъдат предпазливи, когато приемат лекарства по време на бременност и да търсят съвет,и", коментира Голдинг

„Важно е нашите открития да бъдат тествани в други проучвания - ние не бяхме в състояние да покажем причинно-следствена връзка, а по-скоро връзка между два резултата. Би било полезно да разберем  дали по-големите деца и възрастните са причнинени поведенчески проблеми, вследствие на приема на парацетамол от майките им по време на бременност."

Две други големи европейски проучвания са използвали кохорти, за да разгледат проблема с приема на парацетамол по време на бременност и поведение на детето:

Проучване на Brandlistuen, използващо норвежкото кохортно проучване на майката и детето, MBA установи неблагоприятно развитие и поведение на тригодишни деца и установи повишаване риска от диагностициране на Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ) при потомството на жени, които са приемали парацетамол по-често от осем дни по време на бременността:

Изследване на Калифорнийския университет, използващо датската национална кохорта, също открива повишен риск от ХРНВ и подобно на ХРНВ поведение седем годишните, ако майките са консумирали парацетамол по време на бременност.

Източник: MedicalXpress ; eurikaalert;

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up