Неделя, Ноември 01, 2020

2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) са пристигнали днес в "Бул Био", съобщиха от МЗ. Медикаментът се използва при лечение на среднотежки и тежки пациенти с доказана коронавирусна инфекция.

Лекари от Испания са установили, че повече от 80 на сто от пациентите, попаднали в една от болниците в град Сантандер с леки или тежки форми на Covid-19 при първия пик на пандемията, са страдали от недостиг на витамин Д, съобщи ТАСС, като цитира съобщение на Дружеството по ендокринология на САЩ.

В проучване, описано едновременно като убедително и разочароващо, Световната здравна организация заявява, че антивирусното лекарство ремдезивир има "малък или никакъв ефект върху смъртността" за пациенти, хоспитализирани с коронавирус и изглежда не помага на пациентите да се възстановят по-бързо.
Rемдезивир се смяташе за единственото лекарство, което изглежда има специфични ефекти върху коронавируса. Това беше единственото лекарство, получило разрешение за спешна употреба за Covid-19 от Американската администрация по храните и лекарствата.

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба CHMP на Европейската агенция по лекарствата EMA препоръча на ЕК да издаде разрешение за употреба на първата тройна комбинация за лечение на ХОББ, съобщи пресслужбата на европейския лекарствен регулатор. Медикаментът Trixeo Aerosphere съдържа формотерол фумарат, гликопирониум бромид и будезонид.

Списъкът на лекарствени продукти, които се отпускат без лекарско предписание и могат да бъдат продавани чрез автомати, ще бъде актуализиран. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Наредба № 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Министерският съвет прие Решение за одобряване сключването на договори за осигуряване на лекарствения продукт Veklury (INN Remdesivir), предназначен за лечение на коронавирусна инфекция (COVID-19), между Министерството на здравеопазването и Gilead Sciences Ireland UC - притежател на разрешението за употреба на лекарствения продукт. Това съобщават от правителствената пресслужба.

Johnson & Johnson спря изпитванията на ваксината срещу COVID-19 поради "необяснима болест", появила се при участник, съобщи The Guardian, позовавайки се на официална информация от компанията. Самото клинично проучване е едно от най-мащабните – то включва 60 000 учатници.

Правителството прие решение за финансово подпомагане на фирма, която да постави автомати за лекарства, което решение два дни по-късно беше отменено. Проблемът с достъпа до лекарства в малките населени места си съществува. В 17 общини няма нито една аптека, а в 106 броят на аптеките е по-малък от 3. Това принуждава хората дори за най-обикновени лекарства и консумативи да пътуват десетки километри.

Комитетът по безопасност на Европейската агенция по лекарствата разглежда сигнал за остро бъбречно увреждане при пациенти с КОВИД, които са приемали Veklury (remdesivir).
Veklury вече има разрешение за употреба в Евросъюза за лечение на КОВИД при хора с пневмония, при които се налага да се подава допълнително кислород. Оценката се базира на това, че ползите при тежко болни пациенти надвишават рисковете. Затова и решението е взето въз основа на по-малко данни от обичайното.

Log in or Sign up