Четвъртък, Октомври 01, 2020

hospital bakceriesПшеницата поскъпна, поскъпнаха горивата, поскъпва и хлябът. В тази връзка министърът на земеделието отправи призив към търговците да продават насъщния без надценка. Не се знае колко ще откликнат на призива за благотворителност и за колко време. Най-вероятно никой, но пък се показва загриженост. Вярно, че е малко на чужд гръб, защото караш някой да работи без пари, при положение, че ти самия не се отказваш от заплата си, (която се формира от данъците на тези, които призоваваш да работят без надценка).
Колко по-лесно щеше да му е на земеделския министър, ако хлебарниците бяха болници! Щеше да ги накара не само да не слагат надценка, но да продават хляба на цена по-ниска от тази, на която са го купили.
Преди да отправи призива си, министърът на земеделието трябва да въведе Национална хлебарска карта. Така, де не може кой, където си поиска, да пече и да продава хляб. Ще се съставят областни комисии, които да проучат потребностите на населението от различни видове хляб и тестени изделия с цел пълното им задоволяване. На базата на потребности ще се реши колко хлебарници да има на територията на всяка област.
На тези, които са в повече ще им се отнеме лиценза. Предимство при подбора ще имат онези, които предлагат комплексни услуги и освен хляб продават например риба, картофи, обувки и да други артикули. Така населението ще получи комплексна услуга и ще си вземе всичко от един магазин вместо да обикаля и да си губи времето.

След като министерството на земеделието определи кой може да продава, трябва да определи и кой по колко хляб може да продава. Всеки хлебар ще получи таблица с максималния брой, хлябове, банички, тутманици, мекици и други тестени произведения, които може да продаде през годината разделени по месеци. Ще се изгради онлайн връзка и ще се изпращат ежедневни и месечни отчети за продадените тестени изделия и на кого точно са продадени.
Така де, не може всеки да купува колкото си иска. Всеки гражданин ще получи регулативен стандарт за максималния брой хлябове, банички, мекици и тутманици, които има право да изконсумира. Ако иска да си вземе тутманика от точно определена хлебарница, но тя е изчерпала месечния си лимит, то той ще може да се запише в листата на чакащите за тутманици.
Не на последно място министърът трябва да се погрижи за администрирането и контрола на системата. Като начало е достатъчно да се изгради Национална хлебна каса и Изпълнителна агенция хлебен одит. После, ако трябва ще се добавят и други органи.
Понеже, както стана дума в началото, хлебарниците ще продават на загуба, то те най-вероятно ще натрупат дългове, но и за това има решение. Ще започнем кампания вън търговците от храма на хлебаря. Всички да се регистрират по чл. 5 от закона за хлебарските заведения, а министърът на земеделието да определя заплатите в зависимост от образователната степен и трудовия стаж на хлебарите.
Цената на хляба ще се определя след договаряне между Надзорния съвет на Националната хлебна каса и Българския хлебарски съюз. Ако не се разберта министърът ще я опреели еднолично.
Така, целият процес ще бъде завършен и хлябът ще е евтин. Само дето няма да го има. Сутрин пенсионерите ще се редят на опашка, час - два преди да го докарат, но пък те и без това си нямат друга работа, а и е добре за здравето да постоиш на чист въздух.
Ако няма хляб, можете да ядете пасти. Това все едно не съм го казвал, че тази която го каза последно и отрязаха главата.
Д-р С. Кацаров

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up