Четвъртък, Ноември 26, 2020

nhifВ материал на Интернет сайта Redmedia се изнася получена от НЗОК информация за откази да се сключат договори с различни болници. Най-честата причина за отказите е, че дейностите били нови. Друга причина била, че липсват като бройка специалисти, според изискванията на медицинските стандарти.
Особено фрапиращ е примера с УМБАЛ "Св.Иван Рилски", на която е отказан договор за оказване на болнична помощ по клинична пътека „Роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания“, защото е нова дейност. Тази дейност няма как да не е нова по простата причина, че до сега в страната нямаше кибер нож и която и болница да поиска договор, когато и да било ще и откажат, защото е нова дейност. Въпросният кибер нож е закупен с бюджетни пари и струва повече от 10 милиона лева.

Пациентите, с чиито пари, като данъкоплатци е купен обаче, не могат да го ползват. Директор на болницата по времето, когато е напарвен отказа да се сключи договор е бил Д-р Дечо Дечев, който сега е Управител на НЗОК.
Липса на анестезиолози на основен трудов договор е причината Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да откаже сключването на договор за работа по някои клинични пътеки на детската болница "Проф. Иван Митев" в столицата.
На три болници в Девин, Златоград и Мадан са спрени хирургични пътеки поради това, че не разполагат със структури по патоанатомия. В болницата в Търговище няма да могат да приемат по пътека пациенти с бъбречни заболявания поради липса на нефролог на основен трудов договор. На Карловската болница се спират пътеките по акушесртво и гинекология, заради липса на анестезиолози. На специлизираната хирургична болница "Медикус Алфа" е отказан договор за пътеки по лицево-челюстна хирургия и ортопедия, защото трябвало да има отделения за всяка една дейност, а не сектори в хирургичното отделение. Същата болница при същите условия е имала договор с НЗОК през последните три години и въпреки,ч е през последната година не са въведени нови изксвания, договорът е отказан.
Още няколко болници са получили откази, за това ,че дейностите им са „нови”.Това са УМБАЛ "Св.Анна" в София, МБАЛ "Хаджи Димитър"  - Сливен, МБАЛ "Пулс" в Благоевград", МБАЛ – Разлог. Две нови лечебни заведения са получили избщо отказ от договор - "Дъчмед Диализа" в Шумен и полвдивската болница "Парк Хоспитал".  
Не е приключила процедурата по разглеждане на отказа на Университетска болница "Св.Екатерина", информират от фонда.    
Няколко специализирани очни болници ще работят по договор с касата, след като първоначалният отказ е отменен. Това са  "Луксор" - Пловдив и софийските "Зора", "Акад. Пашев", "Зрение" и "Пентаграм". Отменени са и отказите на СБАЛ "Кардиолайф" - Варна и на столичната СБАЛББ "Св. София" за работа по една клинична пътека.
Интересът на пациентите е да могат да избират измежду колкото може повече лечебни заведения. Колкото повече болници предлагат една и съща медицинска услуга, толкова нейното качество става по-високо и цената ѝ по-ниска. Пациентите имат интерес да се лекуват в нови болници и в новооборудвани отделения. Когато НЗОК отказва договори на болници, защото дейностите са нови, то тя работи срещу интересите на пациентите, срещи интересите на хората, които я издържат чрез здравните си вноски.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up