Вторник, Август 11, 2020

operazia37-годишна бременна жена с тумор на бъбрека спасиха специалистите от Клиниката по урология на УСБАЛО. Пациентката е в добро състояние, съобщават от лечебното заведение. Тя е била в 20-та гестационна седмица, когато медицинските специалисти откриват туморна формация с размер 17 см., която избутва в краниална посока левия бъбрек, като притиска уретера и причинява задръжка на урина в бъбрека. Находката се потвърждава и от компютъртомографското изследване на коремните органи. След консултация с акушер-гинеколози, които наблюдават бременността и екип от уролози и онколози се стигнало до решение за отстраняване на туморната формация по оперативен начин.

„Направихме срединна лапаротомия, с помощта на ултразвуков инструмент постигнахме максимално щадящо отстраняване на туморната формация заедно с левия бъбрек“, обясни проф. Красимир Нейков, ръководител на Клиниката по урология в болницата.
Кръвозагубата от интервенцията е била едва около 150 мл. По време на операцията не са настъпили усложнения за плода или пациентката.
„Хистологичният вариант на тумора показа светлоклетъчен карцином на бъбрека, решението на онкокомисията е пациентката да се наблюдава на всеки 2 - 4 месеца по отношение на онкологичното заболяване, без добавяне на допълнителна терапия“, каза проф. Нейков.
Жената е насочена към акушер-гинеколог за по-нататъшно наблюдение. Това е третата бременност на пациентката, като предишните две са преминали успешно.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up