Вторник, Януари 26, 2021

StaraZagoraКолкото и медицината да е хуманна наука, бизнесът е бизнес. Ако се случи една болница да не си плати консумативите и лекарствата към доставчика и да просрочи задълженията, като нищо той ще ѝ спре доставките. Никой не е длъжен да дава на аванта скъпи консумативи на лечебно заведение, което не се е издължавало от години, пишат от вестник Монитор. Защото, както е известно, болниците са търговски дружества и като такива попадат под всички позитиви и негативи на закона. Ето така се стига до неудобството роднини на болни да купуват от доставчиците консумативи, които ако всичко с плащанията беше наред, щяха да се взимат направо от болничната аптека.

На изпълнителния директор на старозагорската държавна УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович“ е наложена глоба в размер на 1000 лв. заради случай, при който роднини на пациент е трябвало да закупят скъп консуматив не от аптеката на здравното заведение, а от частна фирма. Случаят е от 18 май 2017 г., когато за лечение бил приет млад мъж с изключително тежка ортопедична травма. Лекуващите предприели хирургична интервенция, при която трябвало да бъде сложен определен имплант на цена от 3 460 лв. Роднините на болния платили сумата по банков път, но не в аптеката на УМБАЛ , а направо на фирмата-вносител. Причината е в изтекъл и неподновен договор с доставчика и от там и липсата на консуматива в здравното заведение.
„Основанието за глобата е в текстовете на закона за здравето“, коментират от ИА "Медицински одит“ след направената проверка по сигнал.
Същото потвърждават и от съда при разглеждане на казуса. От там са категорични, че законът предвижда задължение за лечебните заведения да осигурят на пациентите необходимите за лечението им медицински изделия. Пациентът може да не упражни правото си да получи съответното медицинско изделие от болничната аптека на лечебното заведение, но то трябва да му бъде предложено, коментират съдиите.
"Задължение на лечебното заведение е да осигури медицинското изделие и в негова тежест е да представи доказателства, че го е предоставило или предложило на пациента. В случая липсват такива доказателства. Нещо повече, по делото има данни, че родителите на пациента са потърсили информация от лекуващия лекар на сина си за начина, по който може да бъде осигурено съответното медицинско изделие и именно той ги е насочил директно към "Е. - М. - Б." ЕООД“, уточнява председателят на съдебния състав Дарина Стоянова.
В крайна сметка съдът е намалил наполовина размера на глобата с аргумента, че все пак консумативът е бил доставен и използван в хода на лечението, което обаче приключило със смъртта на пациента. Определението на съда подлежи на обжалване.
В Университетската болница "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора пациентите сами си набавят въпросните консумативи, защото лечебното заведение е с дългове. На практика обаче здравната каса вместо да санкционира директора, нека да види за колко хиляди лева не е платила надлимитна дейност на болницата. Защото ако на клиниките се плащаше редовно и в пълен обем, нямаше да се налага пациенти сами да си набавят консумативите.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up