Вторник, Януари 26, 2021

bolnitsaGOОбщината в Горна Оряховица полага последователни усилия за запазване на местната болница и превръщането ѝ в конкурентно лечебно заведение. От 2014 г. досега за МБАЛ "Св. Иван Рилски" от местната хазна са отпуснати общо 336 280 лв., съобщават от вестник 24 часа. Последната новост е модерен компютърен томограф, който вече работи в общинското здравно заведение. Новият скенер е за 420 000 лв. и ще бъде изплащан през следващите 4 г. Средствата отново са от общинския бюджет, като първата вноска от 70 000 лв. вече е направена.

"Този компютърен томограф дава много по-детайлен образ. Всичко това е благодарение на 100-процентовото финансиране от Община Горна Оряховица. Благодаря за доверието в работата на медицинските ни специалисти. Така нашата болница ще продължи да заема достойното си място като модерно лечебно заведение", каза управителят д-р Иван Иванов.
"Този скенер е много голяма стъпка към модернизиране на апаратурата в болницата и за запазване на специалистите. Апаратът работи по здравна каса и всеки пациент ще може да се възползва", заяви кметът Добромир Добрев.
Той благодари на общинския съвет за подхода към здравното заведение и увери, че местната власт ще продължи да влага в модернизирането и оборудването на лечебницата, като до края на годината ще бъдат осигурени нов рентген и лапароскопска апаратура.
За разлика от обикновените рентгенови уредби при компютърния томограф през тялото на пациента минава малко количество рентгенови лъчи. Те се улавят и отчитат от детектор и така се произвежда образ. Резултатите могат да бъдат архивирани и използвани за планиране, насочване и наблюдение на лечението. Всички изображения се запазват в база данни.
Тримата лекари и седемте лаборанти в отделението по образна диагностика вече са преминали специално обучение за работа с новия томограф.
Със средства от общинския бюджет са обновени и ремонтирани също реанимационна зала в ОАИЛ и две стаи в инфекциозното отделение, за които са вложени 50 000 лв.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up