Събота, Юли 04, 2020

protestНационален протест навръх професионалния си празник на 12 май организират медицинските сестри у нас. Недостигът на кадри и ниското заплащане са част от водещите причини за недоволството им. За последните 20 години над 30 000 сестри са сменили професията си или са избрали или да работят в чужбина. У нас сега има около 25 000 сестри, което е крайно недостатъчно. Средната възраст на сестрите е 53 години. Все още има медицински сестри, които продължават да работят и на 80 години. Професията е непривлекателна най-вече заради ниското заплащане. Основната заплата е между 650 - 700 лева. Едно от исканията на предстоящия протест е покачване на основната заплата до 1500 лева.

Извънредни часове, стрес, напрежение – така Милена Митева описва работния си ден. Тя е медицинска сестра в болница „Св. Анна” от 35 години и се грижи главно за тежкоболни пациенти.
„Изискванията към нас се увеличават – ние полагаме един много висок професионален труд, който за най-голямо съжаление все още е недооценен. След някоя и друга година просто няма да има кой да се грижи за пациентите”, каза тя.
Колежката ѝ Светла Стоянова пък споделя, че всяка една от сестрите трябва да се грижи за прекомерен брой пациенти, а това влошава качеството на работата им.
„Няма как да стане като в една такава клиника, каквато е нашата, преминават по 250 човека месечно, а в събота и неделя има само по една дежурна сестра. Колкото и да иска, тя няма време дори да се усмихне на всичките пациенти”, обясни старшата медицинската сестра в УМБАЛ „Св. Анна”.
Такава е ситуацията и в детските градини, където една сестра носи отговорност за над 30 деца в рамките на работния си ден.
Освен повишаване на стартовата заплата, медицинските сестри настояват държавата да им осигурява и възможности за кариерно развитие.
Протестът ще бъде в събота на площад Независимост в София.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up