Сряда, Септември 30, 2020

1 optИзпълнителният директор на МБАЛ Национална кардиологична болница проф. Марио Станкев обяви днес старта на Седмицата на вродените сърдечни малформации в Клиниката по детска кардиология. Тя се провежда всяка година между 7 и 14 февруари и цели да информира за тази най-често срещана вродена аномалия, с оглед на създаването на условия и програми за подобряване обгрижването на тези пациенти. На събитието присъства и д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на децата с ВСМ от 0 до 18-годишна възраст, включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване. Годишно в болницата се хоспитализират 900 деца, оперират се 250, катетеризират над 300, интервенционални процедури се извършват при 100, проследяват се над 10 000 пациенти.
ВСМ са най-честите вродени аномалии с честота около 10/1000 живородени. Всяка година в света се раждат над 1 млн. деца с ВСМ и ако не се лекуват, около 30% от тях ще загинат до 1-годишна възраст. В България годишно се раждат 500 - 600 деца с ВСМ, като близо 300 от тях се нуждаят от хирургично лечение. Обгрижването на сърдечноболните деца разчита на високи технологиии и е свързано с големи разходи за апаратура, консумативи, инфраструктура, за обучение и специализация на персонала.
„В последните години Министерството на здравеопазването отдели средства за цялостен ремонт на отделението по детска кардиология и подобри значително битовите условия. Създаден е самостоятелен детски кардиологичен консултативен блок, а чрез дарения се осъвремени част от апаратурата“, заяви проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология.
Като сериозен проблем тя посочи недостига на медицински сестри в клиниката, което води до намаляване на дейността и крие риск от влошаване на обгрижването на сърдечноболните деца. Намаляването на персонала застрашава здравето и живота на децата с ВСМ, които нямат алтернатива за лечение в България, а лечението им в чужбина би струвало в пъти по-скъпо.
„Независимо от оказаната подкрепа на държавно и институционално ниво и усилията да генерираме приходи, нашата дейност води до постоянни финансови загуби, което се дължи на изключително тежката патология, продължителен болничен престой, многоетапно и често комбинирано лечение и хроничното недофинансиране от НЗОК“, обясни д-р Стоян Лазаров, началник на отделението по хирургия на ВСМ.
Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, обеща да лобира пред институциите за разрешаването на проблемите, поставени от екипа на болницата.
На 9 февруари 2018 г. във връзка със Седмицата на вродените сърдечни малформации в Националната кардиологична болница ще се проведе Ден на отворени врати. В Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации от 8 до 14 ч. ще се извършват безплатни медицински прегледи на деца. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефони: 02/9211 211, 02/9211 330, 02/9217 160, 02/9217 161. Прегледите ще се извършват в консултативния център.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up