Неделя, Септември 20, 2020

1Всички общопрактикуващи лекари, които русенка с онкологично заболяване се опитала да избере за свой личен лекар са ѝ отказали - въпреки че е здравноосигурена. От Здравната каса в Русе обясниха, че има недостиг на общопрактикуващи лекари - от началото на годината броят им е намалял с още трима, информират от БНТ. Единственото, с което се ангажират от РЗОК, е да предоставят на жената списък с медиците, които имат договор с касата, защото изборът и на двете страни е личен.
До миналата година Славея Йорданова е имала личен лекар, но той е починал и сега тя трябва да избере друг. Разбира за това през януари, когато се разболява от бронхопневмония и спешно трябва да влезе в болница.

„Отивам в Тубдиспансера, то трябва да се плаща всичко, като нямаш личен лекар, разбира се”, разказва тя.
След като излязла от болницата, Славея започнала да търси личен лекар, което за нея се оказало мисия невъзможна.
„Ходих в първа поликлиника, ходих при доста доктори, обаче отказват. Казват – няма място. За предпочитане е да е онкотерапевт, за да ме свърже с болестта, да разбира”, обясни Йорданова.
Тя е с миеломна болест и често ѝ се налага да ползва направления за специалист и изследвания. Смята, че това е една от причините лекарите да отказват да я впишат в пациентските си листи.
„Трябва да ходя в София на оценка за костен мозък. Може след това да ми назначат някакво друго лечение. Аз просто не мога без личен лекар. Освен това, ако ми се наложи една банка кръв да ми прелеят заради хемоглобин, всичко се случва, няма да има кой да ми прелее без личен лекар”, притеснява се болната жена.
Заради заболяванията си Славея няма и физическа възможност да обикаля от кабинет на кабинет. Затова е подала жалба в Здравната каса. След намесата на екипа на БНТ оттам обещават да ѝ съдействат според правомощията си.
„На тази жена ще ѝ предоставим адресите и телефоните с номера на всички лични лекари в Русе да си избере според местоживеенето, където е най-удобно”, заяви Калоян Копчев – директор на Районната здравна каса в Русе.
За последните 17 години личните лекари в Русе са намалели с 40 и вече са 103. От тях 27 са с пациенти над границата от 2 500 души, а 18 почти са я стигнали.
„Ако имат над 2 500 пациенти, те са длъжни да имат нает лекар. Това може и да спира някои лични лекари да записват пациенти”, каза директорът на Районната здравна каса в Русе.
В понеделник Славея ще отиде в Здравната каса. И се надява този път личният лекар, на когото се обади, да не ѝ откаже.
Повече подробности вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up