Понеделник, Август 03, 2020

МариновПредставители на университетска болница „Дева Мария“ се срещнаха със сдружение „Онкоболни и приятели“, за да представят новото отделение по медицинска онкология. За първи път в Бургас болница прави среща, за да попита пациентите си какви нужди имат и какво искат да се случи в здравеопазването в града, съобщават от flagman.bg. Известният онколог д-р Филип Маринов, който е началник на отделението, заедно със собственика на болницата Семир Абумелих, представиха медицинския екип, предлаганите терапии и инфраструктурата, а след това отговориха на въпросите на присъстващите.
Основателят на УМБАЛ „Дева Мария“ Семир Абумелих разказа колко време му е отнело да привлече в Бургас един от топ-онколозите в България, заедно с неговия екип, защото медицината я правят две неща - инфраструктурата и лекарите, а болница без лекари не може да съществува.

„Две години се оглеждах из София и Пловдив за качествени хора. Беше ми важно човекът, който дойде тук, да не е просто лекар, а да е човек, който може да направи школа. Връзката между персонала и пациентите за мен е от изключително значение и не бих позволил да не съществува. Истината е, че няма лекар в България без работа и не е лесно да накараш лекар да си смени града и средата. Когато открих д-р Маринов, първото нещо, което гледах, бяха показателите му като лекар, а второто - отношението му към пациента. При д-р Маринов човешкото отношение му идва отвътре, не му е заповед, спусната отгоре. Той е от лекарите, които ще те хванат за ръка и ще те закарат където трябва не защото някой го кара, а защото такава е същността му“, сподели Абумелих.

В новото отделение по онкология отношението и комуникацията с пациентите са задължителни. Името на всеки пациент се записва на вратата, за да могат лекарите да му говорят на малко име. Така се създава приятелска атмосфера и пациентът не е вече просто диагноза, а е човек с име и история. Целта на всички е не само да подобрят онкологичната помощ, но и да я направят по-достъпна и близка до пациента. На всички пациенти ще бъде осигурен постоянен контакт с лекуващия лекар, като грижа за това ще има личният координатор на всеки един. Към личния координатор пациентите ще могат да се обръщат по всички въпроси и по всяко време, а той ще има грижата въпросите да не остават без отговори.

„Важно ни е да дадем услуга, която досега не сте виждали в града“, обясниха представителите на болницата.

В следващите месеци ще бъдат стартирани редица проекти в партньорство със сдружение „Онкоболни и приятели“. От януари започва да действа домашен медицински патронаж за трудноподвижни пациенти с онкологични заболявания. Така проблемите с медицинското обслужване в домашна обстановка, което съществува в момента, ще бъдат решени и близките ще има към кого да се обърнат, когато имат нужда от медицинска услуга.
Д-р Филип Маринов напомни, че всеки, който има нужда, може да направи своята безплатна консултация, като единственото нещо, което трябва да направи, е да си запише час на тел. 056/89-62-62. Консултациите се провеждат в отделението по медицинска онкология в Бургас на ул. „Ванче Михайлов” №1, в сградата на бившата Военна болница.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up