Вторник, Септември 29, 2020

Desktop83Един от най-добрите онколози у нас оглави новото онкологично отделение в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас. Д-р Филип Маринов е познато име благодарение на иновативния подход към пациентите, който прилага в своята практика. Той е завършил Медицинския университет в София през 1995 г. и до 2012 г. работи в клиника по медицинска онкология към УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“, а след това в онкологичната клиника „Доц. д-р Валентина Цекова“ в МБАЛ - Сердика в София. Д-р Маринов е един от създателите на проекта за онкологични клиники на името на светилото в онкологията доц. Цекова. Началникът на новото онкологично отделение е участвал в редица международни клинични проучвания под нейно ръководство, като в четири от тях е съавтор.

Известният онколог е познат сред пациенти и колеги като човек, който възприема лечението в неговата цялост и се вълнува както от медицинската същност, така и от психологическата. Д-р Филип Маринов смята, че пациентът не е просто случай, а човек, който трябва да бъде поставен в центъра на случващото се и да бъде изграден двустранен процес на уважение и доверие.

Новото онкологично отделение към университетска болница "Дева Мария" в Бургас си партнира с известния Център за съпътстваща грижа "Дара Хелп". В отделението специално място ще бъде отделено за психолозите и помощта, която те ще оказват на хората с онкологични заболявания в целия процес по тяхното лечение. Според специалистите психологическата помощ при онкопациентите е от съществено значение, информират от вестник 24 часа. Ракът е болест, която засяга не само тялото, но и емоционалния свят на пациента. Въпросите и страховете съпътстват не само периода на диагностициране и лечение, но често продължават и след това.
Често се случва диагностицираните с онкологично заболяване да пазят околните от собствените си чувства и емоции, да се опитват да им дават сили и да забравят за себе си. Страховете да не се върне болестта, да не се наранят близките, са огромна тежест, която човек трябва да има с кого да сподели. В тези моменти е от изключителна важност заболелият да може да се консултира със специалист и да получи отговори и подкрепа.
"Хората често си представят края на лечението като позитивен момент. Има вероятност обаче това да не е точно така. Възможно е да продължат да се чувстват тъжни и потиснати, да се почувстват самотни, да преминат през емоционални конфликти", разказват специалистите от "Дара Хелп".
"Най-важно е да питат, когато имат колебания и въпроси, да търсят своите отговори и да говорят с хората, които могат да ги разберат и помогнат. Ние ще сме тук точно за да им помагаме да преминат през емоционалните трусове, които могат да се появят в живота им след диагнозата. Нашата основна цел е да улесним пациента и неговите близки в терапевтичните и социалните аспекти в борбата с рака. Стремежът ни е да подпомогнем постигането на по-добри терапевтични резултати и запазването на качеството на живот", казва Невена Манолова, съосновател на Центъра за грижа за пациентите с онкологични заболявания "Дара Хелп".

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up